“Винисиус има мотор под обувките си“, каза Карло Анчелоти през миналата седмица. Това, което треньорът на Реал Мадрид не знаеше, е, че бразилецът също има тягов двигател там долу. В късната неделна вечер кралете имаха голяма нужда точно от това. 

Домакинството със Севиля навлизаше в 87-ата минута, а резултатът бе равен. Тогава една дълга топка на Едер Милитао падна от небето край тъчлинията. Винисиус изпревари Лукас Окампос, овладя и влезе навътре с едно движение. Отпусна рамото си, задмина Гонсало Монтиел и прати топката в мрежата на андалусийци с брилянтен удар за 2:1. „Бернабеу“ експлодира.

Само четири докосвания бяха необходими, а след това дойде „перфектният удар“, както каза Емилио Бутрагеньо. „Изключителен, невероятен, фантастичен гол“, изригна Анчелоти. Всичко се случи толкова бързо. Имаше овации и скандирания, а Татко Карло прегърна сина си. Попитан какво си е мислил тогава, Анчелоти отвърна с усмивка: „Че можем да спечелим“.

Това често не изглеждаше вероятно. През по-голямата част от нощта Реал трябваше да е благодарен за равенството, да не говорим за победа. Но в крайна сметка ракетата на Винисиус се оказа достатъчна за успеха с 2:1. Това не беше най-доброто представяне на бразилеца. В един момент дори той бе смъмрен от Бензема, че е шутирал, а не е подал. Но момент на блясък донесе важна победа, която в края на сезона може да има шампионска цена.

Така бразилецът вече има 9 гола в Ла Лига, 11 общо във всички турнири. Дал е и 7 асистенции. Това не са просто повече попадения в първенството от миналия сезон. Това са повече, отколкото през цялата му кариера в Белия балет. Повече в последните 14 мача, отколкото в предишните 82.

В предишните кампании Винисиус беше играч, който можеше да развълнува, но и да раздразни. Не случайно камерите веднъж уловиха Бензема да казва на Ферлан Менди да не подава на бразилеца, защото играел за другия отбор. Но сега той може би е най-добрият футболист в Ла Лига. И някой, на когото давате топката винаги, когато можете.

Когато Винисиус вкара гол в Ел Класико през март 2020-а, той дойде след рикошет. Някои се шегуваха, че само така бразилецът може да вкара на Барселона. По-важното е, че Жерар Пике призна, че е подканил съперника да вземе грешно решение, но уви – не се получи точно така. Тази вечер помогна на Винисиус да почувства освобождение. Имаше и други моменти – срещу Ливърпул беше превъзходен. Но именно през този сезон той разкъсва съперниците. В последното Ел Класико можеше да усетите страха на бранителите на Барса, когато тръгваше с топката в крака. Винисиус вече е суперзвезда. И Севиля е поредният отбор, който го усети.

Материал на "Гардиън"