С повече страдание, отколкото можеше да се очаква, Карло Анчелоти удължи в Алмерия (2:1) рекорда си при дебютите за първенство.

Поражението с Милан от Болоня (1:2) през август 2008 г. продължава да бъде единственото в 27-те стартови мача на спеца в шампионатни срещи, към които се прибавя и 0:0 с Реджана срещу Палермо, когато той започна пътя, който през 1996 г. отведе отбора от стария „Джилио“ към Серия А.

Рекордите в кариерата на Карлето са изключителни след онази промоция с гранатовите. Но в нито един отбор показателите му не са толкова забележителни, колкото в Реал Мадрид. В общо 177 мача като треньор на Белия балет успехът срещу Алмерия е под №130. Това поставя неговия процент победи като треньор на Реал на 73,45%. Той е най-високият сред 10-те отбора, които е ръководил. Следва 70-те процента, с които напусна Байерн.

Интересното е, че най-нисък процент победи регистрира с Реджана – 41,46%. Той обаче му стигна за 4-ото място в Серия Б и последвалата промоция. На „Балаидос“ в събота от 22:00 часа срещу Селта Анчелоти изравнява 178-те мача, които имаше начело на Реал Жозе Моуриньо. Карло вече е на шесто място в класацията по мачове на мадридчани.

На преден план се появява внушителната фигура на Мигел Муньос с неговите 605 срещи за 16 сезона. Но когато това, което се брои, а именно – процентът на победите, няма някой, който да може да се сравни със 73,45%, което показва служебното досие на Анчелоти.

Ако италианецът погледне тези, които го следват, отчитайки ръководените мачове, то най-близо е Моуриньо със 71,91%. Разбира се, разликата става огромна, когато на масата се сложат спечелените трофеи.

С италианеца осем вече стигнаха до витрините на музея на „Сантяго Бернабеу“, включително два пъти Шампионската лига. С Моу на пейката Мадрид вдигна 3 отличия – Купата на краля (2011), Ла Лига (2012) и Суперкупата на Испания (2012). Шампионската лига бе неговият кръст. Жозе извади Реал от кладенеца на осминафиналите, но се удави три пъти в Рубикона на полуфиналите…

63-годишният Анчелоти обяви, че след като изтече договорът му с Реал, треньорската му кариера ще приключи. Ако продължи в сегашния ритъм, той ще се бетонира на първото място по процент победи начело на Белия балет.

Мигел АНХЕЛ ЛАРА, „Марка“