Барселона победи градския съперник Еспаньол с 1:0 в мач от 35-ия кръг на испанската Ла Лига и по този начин го изрита от елита.

Шампионите изиграха много слабо за своите стандарти първо полувреме, в което не отправиха нито един точен удар. "Папагалчетата" стояха доста солидно и уцелиха гредата, а тер Стеген спаси сигурен гол срещу Ембарба.

Малко след подновяването на играта градските съперници останаха с по 10 души заради червените картони на Ансу Фати и Пол Лозано. Това явно мобилизира домакините и не след дълго Луис Суарес откри резултата, но други голове не паднаха.

Уругваецът вече има 195 гола за Барселона, излизайки еднолично на трето място в листата на най-успешните клубни реализатори. Пред него са само Лео Меси с 630 гола и Сезар Родригес с 232.

Барселона събра 76 точки и изостава с една точка от Реал Мадрид, който има и мач по-малко. Последният Еспаньол изпада no, като три кръга преди края на сезона има 24 пункта.

 


Домакините напълно очаквано поеха контрола върху топката още от самото начало, но имаха нужда от цели девет минути, за да създадат първата опасна ситуация. Лео Меси пусна за Луис Суарес леко вдясно в наказателното поле и уругваецът се опита да намери Антоан Гризман, но бранител изчисти.

И докато Барса все още чакаше първия си удар в мача, Еспаньол сензационно можеше да открие резултата. Това се случи секунди по-късно, когато изтеглената напред отбрана на "блаугранас" изпусна Адриан Ембарба. Той излезе очи в очи с Марк-Андре тер Стеген и стреля в долния ляв ъгъл, но германският страж спаси с крак.

В средата на първото полувреме Лео Меси получи възможност да стреля от пряк свободен удар. Той завъртя кълбото майсторски над стената, но то мина на метър и над дясната сглобка. После Гризман изведе Суарес на добра позиция, но Луис се забави и беше блокиран.

Шампионите притежаваха топката в 75% от времето малко преди почивката, но все още не бяха отправили нито един точен удар и играта им в завършващата фаза не се получаваше по желания от тях начин. Нещо повече - в 44-ата минута Еспаньол уцели гредата чрез Дидак след бърза контраатака, а Ленгле беше близо до това да си отбележи автогол, но тер Стеген спаси.

Второто полувреме започна вихрено, но по отношение на червените картони, защото в рамките на три минути двата отбора останаха с по 10 души на терена. Куриозното е, че както влезлият на почивката Ансу Фати, така и Пол Лозано първоначално получиха само жълти картони, но реферът Хосе Мунуера ги изгони след консултация с VAR.

 

Десетина минути след началото на второто полувреме Барса откри резултата. Гризман чукна с петичка за Меси, чийто удар беше блокиран, но Луис Суарес направи успешна добавка отблизо.

 

В средата на втората част Лео Меси отправи изключителен изстрел от воле по диагонала, получавайки подаване от Сержи Роберто. Диего Лопес обаче беше застанал на правилното място и спаси.

Последва сравнително спокоен период, в който Барселона продължаваше да бъде по-активен. Еспаньол също поглеждаше в предни позиции, макар да не стигаше до нищо съществено. В последната минута тер Стеген се затрудни при далечния шут на Раул де Томас, но все пак изби.


Барселона - Еспаньол 1:0

1:0 Луис Суарес - 56'