Барселона - Байерн Мюнхен, четвъртфинален сблъсък на Шампионската лига. Стадион "Луж" в Лисабон, 22.00 часа българско време.


 

Вероятни състави:

Барселона: Тер Стеген, Пике, Ленгле, Алба, Семедо, де Йонг, Бускетс, Видал, Роберто, Меси, Суарес
Контузен: Юмтити
Под въпрос: Дембеле
Без картотека: Брайтуайт

Байерн Мюнхен: Нойер, Алаба, Боатенг, Кимих, Дейвис, Горецка, Тиаго, Мюлер, Коман, Гнабри, Левандовски
Контузен: Павар
Под въпрос: Дейвис
Без картотека: Сане

Прогноза на Gol.bg:

Петкратните европейски клубни шампиони се изправят един срещу друг в очакван с огромен интерес четвъртфинален двубой. Този път форматът е различен и всяка грешка ще струва жестоко, защото победителят ще се реши на неутралния терен в португалската столица Лисабон.

От всички отбори, които са класираха за финалната осмица, само Барса и Байерн са покорявали Европа. Статистиката шепне, че тенденцията ще се запази, защото при всеки елиминационен сблъсък между двата колоса, класиралият се напред неизменно печели "Ушатата".

Настроението и самочувствието в двата лагера е на двата полюса. В Барселона атмосферата е напрегната на всяко ниво след фиаското в Испания, където тимът беше детрониран от вечния враг Реал Мадрид и не успя да достигне поне до полуфинала за Купата на страната. 

Байерн е големият фаворит на букмейкърите, защото грабна по убедителен начин домашния дубъл в Германия и този месец ще се опита да запише втори требъл в историята си. Любопитното е, че "блаугранас" са единственият клуб, постигал това.

Барса рядко побеждава Байерн в официални мачове (два пъти от 10 срещи, при две равенства), но когато го прави, резултатът се помни дълго (4:0 и 3:0). Всъщност точно с 4:0 и 3:0 баварците размазаха големия си съперник на полуфиналите на Шампионската лига през 2013 година, когато грабнаха и требъла под ръководството на Юп Хайнкес.

Съперничеството започва през сезон 1995/96, когато двата тима завършват 2:2 на германска земя на полуфиналите за Купата на УЕФА, но в реванша испанците падат с 1:2 и по-късно Емо Костадинов и компания вдигат трофея. През сезон 1998/99 Байерн постигна две минимални победи (1:0 и 2:1) в групите на Шампионската лига.

Споменатите две гръмки победи на Барселона над този съперник са от 2009 и 2015 година, но и двата мача се състояха на стадион "Ноу Камп". Неутралният терен би трябвало да бъде по вкуса на баварците, които не се притесняват къде играят и от 8 мача в турнира този сезон имат 8 победи, при голова разлика 31:6.

Каталунците също не познават вкуса на поражението в надпреварата този сезон (5 победи и три равенства), но отборът изглежда изцяло зависим от суперзвездата си Лионел Меси, за разлика от добре смазаната баварска машина, която разчита на всеки един елемент.

Подобни титанични класики винаги са трудни за прогнозиране, защото могат да се решат за един миг от гениално отиграване или груба грешка. Ние обаче ще се облегнем на логиката, а поне през последните месеци и тя е склонна да прати баварците напред в такъв култов сблъсък.


Резултат: Барселона - Байерн Мюнхен 1:2