Нападателят Луис Суарес направи емоционално сбогуване с Барселона на специална пресконференция, на която разкри каква е причината да си тръгне. В крайна сметка той се оказа нежелан от новия треньор на тима Роналд Куман и бе принуден да напусне в посока Атлетико Мадрид, независимо че желаеше да остане още на „Ноу Камп”.

Все пак 33-годишният уругваец избра да не вдига излишни скандали по време на раздялата си с клуба и не се оплака от нищо. Той даже припомни как преди 6 години блаугранас му се довериха въпреки грозната случка на Мондиал 2014, когато ухапа италианеца Джорджо Киелини. Тогава Лучо бе наказан да не играе няколко месеца, но от Барса не свалиха доверието си към него. След това Суарес се отплати с множество голове и 13 трофея.

За раздялата с Барса

Уругваецът отново се разплака и със сълзи на очи коментира раздялата с Барса: „Вече преглътнах случилото се. Готов съм за нов етап от кариерата ми и искам единствено да благодаря на Барса. Много съм горд от постигнатото тук. За днес обаче не съм подготвил нищо специално. Мога единствено да благодаря на клуба за това, че през 2014 година ми повярва въпреки грешката, която бях допуснал на световното първенство. Не беше лесно за клуба, но тук ме приеха добре и се отнасяха по същия начин с мен. Изживях мечтата си да играя в най-добрия отбор. Затова сега е трудно да си тръгна”, започна Луис.

„Благодаря на всички фенове, които ме подкрепяха. Семейството ми знае през какво съм преминал. Децата ми видяха как бележа голове редом до най-добрия в историта на футбола. Нека всички каталунци да знаят, че в мое лице имат още един фен на отбора. Оставям много приятели. Сега си тръгва не просто един футболист, а човешко същество със своите чувства. Осъзнавам, че в края на всичко това трябва да съм горд с тези шест фантастични години. Не съм си представял, че ще вкарам толкова много голове, но тук трябва да показваш постоянно максимума от себе си. Играх с футболисти, които бях виждал само на плейстейшън. Не съжалявам за нищо, приемам случилото се”, добави Суарес.

За трансфера в Атлетико Мадрид

Уругваецът вече е футболист на Атлетико, след като подписа като свободен агент. Барса обаче може да получи до 6 млн. евро бонуси от различни клаузи. „Чувствам се способен да продължа да играя на високо ниво. Дори още повече след контузията и тежката година, която имах. Ще продължавам да демонстрирам моите качества. Понякога клубът има нужда от промяна и треньорът реши да не разчита на мен. Но напускам с чувството, че съм бил успешен тук. Да бъдеш реализатор №3 в историята не е лесно. Нека помнят, че съм се раздавал за клуба и в добро, и в лошо. Не бях изненадан от решението на Куман, защото за подобно нещо се говореше отдавна и се пишеше в медиите. Нямах проблем с това. В случая треньорът реши да ме изгони, но аз съм доволен от всичко, което направих тук. Просто исках да продължа да тренирам, докато си намеря решение за бъдещето. Имах много оферти и обаждания, когато Барса ме извади на пазара. Не се поколебах да кажа „да”, защо исках да отида в такъв отбор, с който да мога да се боря наравно с Барселона и Реа
л Мадрид. Желая да помогна на новия си клуб (Атлетико) да продължи да расте, да се развива и да постигне нещо важно. Отивам там с голямо вълнение, защото този отбор е много конкурентен и винаги се бори за титлата до последно. Сега трябва да сменя чипа и да започна нова ера”, отсече уругваецът.

За отношенията с Лео Меси

Суарес коментира опита на Лионел Меси да напусне Барселона и целия хаос в клуба през лятото: „Това беше един луд месец. Много истории бяха измислени и в медиите изтекоха информации, които не бяха верни. Когато дойдох в клуба, ми казаха, че Лео иска най-доброто само за себе си. Съветваха ме да внимавам с него, защото доста нападатели се провалиха на „Ноу Камп” преди мен. Но истината се оказа друга. Двамата направихме всичко възможно, за да помогнем на клуба. Сега вече всички знаят каква връзка има между нас. Той знае какво мисля. Ще видим какво ще се случи в бъдеще. Двамата с Лео вече сме били съперници в Южна Америка на ниво национални отбори. Затова да играем един срещу друг няма да окаже влияние на нашето приятелство”.

За бъдещето на Барса

„Вижда се на тренировките, всяко ново начало е такова. Има ентусиазъм и нови момчета, които допринасят много. Надявам се младите да се въплозват от шансовете, които им се дават”, коментира цитираният от "Тема спорт" Луис.

„Трябва да бъда самокритичен. Най-вече за грешките, които допуснахме в Шампионската лига. Но аз не мога да се обвинявам за нищо. Играх дори контузен за Барса. Тази раздяла винаги ще остане като трън за мен, но ще се опитам да взема само хубавото със себе си”, завърши уругваецът.