Алавес и Барселона завършиха 1:1 в мач от осмия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Мендисороса". Така момчетата на Роналд Куман са взели само две точки от последните четири кръга.

Десетина минути след началния съдийски сигнал вицешампионите създадоха първата добра атака, но Ансу Фати не успя да намери целта. Малко след това и домакините показаха зъби, но Нето спаси удара на Мендес.

Капитанът на "блаугранас" Лионел Меси шутира силно от пряк свободен удар в средата на първата част, но защитникът Лагуардия бе застанал на добра позиция и изби пред голлинията. 

Секунди след изтичането на половин час игра Алавес поведе по куриозен начин. Жерард Пике върна към вратаря Нето, който се оплете, загуби ориентация и Луис Риоха му отне топката, след което я прати в опразнената врата.

В заключителната част на първото полувреме Лео Меси беше сред най-активните на терена, но той първо си изкара жълт картон, след това стреля в стената от фаул, а после и в обсега на вратаря от движение.

Меси би мощно по диагонала отляво веднага след почивката, но вратарят на домакините се намеси. Натискът на Барса ставаше свиреп, но последният пас така и не се получаваше.

Малко след изтичането на час игра Алавес понесе двоен удар за секунди. Първо Жота беше изгонен заради втори жълт картон, а след това Антоан Гризман получи топката след щастлив рикошет и копна покрай вратаря - 1:1! 

Французинът вкара и осем минути по-късно след пас на Тринкао, но голът беше отменен заради тънка засада на подавача. Последва далечен снаряд на Фати, но Пачеко се справи.

Каталунците продължаваха да натискат здраво и към края залагаха все по-често на силни удари от по-голямо разстояние. Миралем Пянич загря ръкавиците на вратаря, а после бранител изчисти пред голлинията удара с глава на Пике.

В петте добавени минути на срещата играта се водеше практически пред или вътре в наказателното поле на домакините. Лео Меси финтира няколко съперници и шутира, но покрай лявата греда, а това се оказа и последната възможност за гостуващия отбор. 

Барселона има срамен актив от едва 8 точки и заема незавидната 12-а позиция. С едно място по-надолу в таблицата е Алавес, който също е с осем пункта.


Алавес - Барселона 1:1
1:0 Луис Риоха - 31'
1:1 Антоан Гризман - 63'