Школата на Барселона винаги е произвеждала удивителни футболисти. Гръбнакът на страхотния отбор на Пеп Гуардиола бе съставен именно от играчи от академията “Ла Масия”, а примери за това са фигури като Лионел Меси, Шави Ернандес, Андрес Иниеста, Жерар Пике и Карлес Пуйол.

В последно време клубът сякаш загуби доверието към “Ла Масия”, но нещата се променят. Новият треньор на каталунците Роналд Куман гласува доверие на все повече млади играчи, а един от тях е 18-годишният талант в средата на терена Илаикс Мориба.

Високият 185 сантиметра полузащитник е роден в Гвинея, но вече има мачове за юношеските национални отбори на Испания. Въпреки това, Мориба реши да играе за националния тим на Гвинея в бъдеще. 

Илаикс Мориба е част от академията на Барса от 2010 година насам, като вече записа няколко мача за първия тим на “лос кулес”. През този сезон треньорът Роналд Куман дори му гласува доверие за първи път като титуляр в Ла Лига, а Мориба записа асистенция при победата с 5:1 над Депортиво Алавес на “Камп Ноу” /palms bet коефициентите за този мач също бяха впечатляващи/.  

Вече не закъсняват сравненията между Илаикс Мориба и световния шампион с Франция Пол Погба. И двамата имат сходна физика, като Мориба прави впечатление със своята височина и атлетизъм. Подобна на Погба, той разполага и с отлични технически качества, което му позволява да играе умело с топката и да бъде част от стила на Барса, изискващ постоянно владение на кълбото.

Да, на пръв поглед Мориба се различава коренно от легендите Шави и Андрес Иниеста. Последните двама бяха по-дребни като физика, но с изящна и рядко виждана техника и умение да подават. Роденият в Гвинея младок видимо ще разчита повече на силната си физика. В това, разбира се, няма нищо лошо. Модерният футбол не спира да еволюира, като все по-важни стават физическите данни и скоростта. Това означава, че Барселона ще има едно наистина силно оръжие, ако Илаикс Мориба остане на “Камп Ноу” и развие качествата си.

През месец януари 2019 година Барса се страхуваше, че може да загуби Мориба. Тогава неговият договор с клуба изтичаше, а клубове като Манчестър Сити и Ювентус проявяваха интерес към младия талант. Ръководството на каталунците все пак успя да го задържи с нов контракт на стойност 500 000 евро на година.

Лошото финансово състояние на Барселона може да даде шанс именно на футболисти като Илаикс Мориба. Дълговете на каталунския гранд надвишават един милиард евро, поради което клубът трудно би успял да направи скъпи трансфери в следващите няколко години. Поради това Барса могат и да бъдат задължени да погледнат към школата и да разчитат на младите играчи. Освен Илаикс Мориба, футболисти като Роналд Араухо, Оскар Мингеса, Алекс Коладо, Рики Пудж и Конрад де ла Фуенте могат да се окажат важни фигури за бъдещето. 

Остава да проследим развитието на Илаикс Мориба в следващите няколко години. Дори и Барселона да не му предостави достатъчно шансове, можем да сме сигурни, че друг голям европейски клуб ще му осигури възможност да покаже качествата си. Поне засега изглежда, че този футболист може да бъде един от водещите на своята позиция в света.