Новоизбраният президент на Барселона Жоан Лапорта обяви, че ще направи всичко по силите си, за да запази в клуба аржентинската суперзвезда Лионел Меси. 

Лапорта заяви в интервю за телевизионния канал Скай Спортс Италия, че се надява Меси да преосмисли позицията си и да подпише нов договор с клуба. Настоящото споразумение на Меси с каталонския клуб изтича на 30 юни тази година.

"Ще разговарям с Меси. А дали ще мога да го убедя да остане в нашия клуб? Всичко си зависи от него. Но аз ще направя всичко, което е в рамките на моите сили и във финансовите възможности на клуба, за да го убедя да продължи да играе за Барселона", заяви юристът, който за втори път оглавява Барса.

33-годишният Меси е прекарал цялата си кариера в този клуб, като още на 13 години пристига от Аржентина и е включен в школата на клуба Ла Масия. Аржентинецът е рекордьор по спечелени награди "Златна топка" - шест пъти, а четири пъти изведе Барса до титлата в Шампионската лига. Десет пъти е бил шампион на Испания, шест пъти е вдигал над главата си Купата на Краля и осем пъти е печелил Суперкупата. Три пъти стана и междуконтинентален шампион с отбора, а също толкова взе и Суперкупата на Европа.

Проблемите на Меси с предишното ръководство ескалираха един след друг, като най-напред през лятото искаше да си тръгне, но не му позволиха заради неяснота в клаузите на договора. След това бяха огласени подробности от договора му, което не се хареса на играча и неговото семейство, а световната футболна общественост беше шокирана. Подписаният през 2017 година договор по неофициална информация е на стойност 555 милиона евро.

"Когато видях Меси да идва на изборите, за да гласува разбрах, че това е нещо, което говори много. Той играе за Барселона от юношеска възраст. Надявам се, че ще приеме новото ни предложение и ще остане в клуба", допълни цитираният от БНР Лапорта.