В страната си той е почитан и идеализиран, а в страната си на пребиваване е игнориран и освиркван. Паралелизмът между Лионел Меси от националния отбор и този от ПСЖ е поразителен и затова дните на световния шампион в Париж са преброени.  

Този дискомфорт, който беше генериран в Париж и във Франция като цяло за него, кара Меси да не е сигурен дали ще поднови контракта си със столичния отбор, тъй като договорът му изтича след три месеца и въпреки че има опция да продължи още една година повече година в ПСЖ, аржентинският капитан все още не е отговорил на офертата и индикациите изглежда показват, че отговорът няма да бъде положителен.

Сред другите опции, които започват да се появяват неформално на близкия хоризонт за Лео, има клубове, изкушени да разчитат на него, като Интер Маями, отбори от Саудитска Арабия, Барселона и дори Интер Милано. 

В целия този контекст се оказва, че Лео е отправил молба до Хорхе Меси, баща и негов представител, да оповести желанията си пред ръководството на един от тези клубове. Каталунският журналист Рамон Салмури от "Радио Каталуня" заяви, че "Меси е помолил баща си да говори отново с Лапорта, за да се върне в Барса". В допълнение, той добави: „Лео, от своя страна, вече е говорил и с Шави и изглежда, че има одобрението на съблекалнята и треньорския щаб за завръщането си.“

Така според информацията от Испания Меси е решил да се върне в Барселона през юни, пише "Труд". За това клубът ще трябва да положи неизмерими икономически усилия, за да намали разходите и да продаде други футболисти, тъй като трябва да намали масата на заплатите, които вече има поради натиска на испанската лига.