Привържениците на "Левски" подеха инициатива за построяването на паметник на клубната легенда Георги Аспарухов.

Идеята е той да бъде вдигнат пред родната къща на Гунди в столичния квартал „Редута“ до юни следващата година, когато се навършват 50 години от зловещата катастрофа край Витиня, отнела живота на Аспарухов и Никола Котков.

За изработването са необходими около 20 000 лева, а до момента са събрани 11 000. Част от парите влязоха в сметката по време на седмото издание на турнира „Синьо лято“, който беше посветен на 70-годишнината от рождението на Павел Панов.

Той се проведе в първия уикенд на септември в Албена и специално за него от София край морето пристигна собственикът на "Левски" Наско Сираков. Бившият нападател донесе топка и фланелка с автографите на играчите от първия отбор. Те бяха спечелени от отбора на „София Запад“, а след това дарени за разиграване на търг. От фенклуб „Редута“, чиято е идеята за бюст-паметника, пък подариха фланелка на Станислав Костов.

Следващият благотворителен турнир ще е на 24 октомври на игрищата на ПЖИ в София. До момента за него участие са заявили 32 отбора, които ще платят такса от 100 лв.

Проектът за бюста на Гунди е избран между други два и вече е внесен за одобрение от Голяма столична община, след като феновете са разговаряли със заместник-кмета на „Слатина“. Паметникът ще бъде вдигнат в градинката, която е срещу родната къща на легендата и е общинска собственост. Предвижда се тя да бъде облагородена, ще бъде поставено и осветление, пише "Монитор".

Идеята обедини всички фенове, като в организацията на благотворителните инициативи се включиха от Националния клуб на привържениците, тръст „Синя България“ и организацията Levski Family. Помага и главният мениджър на "Сливнишки герой" Венцислав Рангелов, който беше избран от НКП да бъде координатор между тях и клуба.