Славиша Стоянович ще направи днес повторен дебют начело на „Левски“. Сърбинът със словенски паспорт имаше възможността да опознае добре отбора през последните 22 дни, след като бяха отложени общо 3 двубоя на тима заради заболели от COVID-19 футболисти. Сега срещу „сините“ се изправя „Локо“ (Пд) на Александър Тунчев, победил рекордно градския съперник „Ботев“ с 6:0 през уикенда. Любопитен факт е, че дебютното поражение на Стоянович при първия му престой на „Герена“ бе именно от „смърфовете“, но на „Лаута“ – 0:1. Сега пред Славиша има други проблеми за разрешаване от чисто спортно-техническо естество, а лошото е, че те не се броят на пръстите на една ръка.

Защитата

Отбраната на „Левски“ е едно от многото слаби звена през кампанията, въпреки че статистиката лъже. „Сините“ са допуснали 11 гола в 11 мача, но голяма част от тях идваха след индивидуални груби грешки. Със сигурност бившият селекционер на Латвия и Словения е обърнал внимание на играта в дефанзивен план в мачовете с „Ботев“ (Пд) при загубата с 1:2, визитата на „Славия“ (0:1) и най-вече срещу „Черно море“, когато Георги Тодоров хвърли оставка след 1:2. Синхронът между двойката защитници Живко Атанасов и Алекс Петков е на тревожно ниво. Двамата са и без особена алтернатива. А липсата на качествени и солидни бекове е друг добре известен проблем. Не е изненадваща новината, че Стоянович вече е търсил Милош Цветкович за потенциално завръщане на десния краен бранител. На фона на Ивайло Найденов, бившият играч на „Цървена звезда“ изглежда като Марсело в най-добрите му години. Отляво Матео Стаматов също е нестабилен, а годините на Орлин Старокин като външен защитник изглеждат безвъзвратно отминали. 

Пробуждането на чужденците

Под ръководството на Славиша Стоянович столичният тим играеше агресивен футбол, което набързо спечели феновете. Именно това липсва сега на „сините“, а в основата на импотентната атака е слабата форма на двама от основните чужденци – Паулиньо и Найджъл Робърта. Последният силен мач на бразилеца датира от някоя от предходните кампании, а в един момент дори Георги Тодоров признаваше, че държи крилото на терена единствено с надеждата някой да го забележи и купи. Но предвид формата на юношата на „Коринтианс“, желаещи няма. Паулиньо е един от длъжниците на „сините“ през този сезон и ще бъде интересно как треньорската смяна ще повлияе на играта му. А на резервната скамейка шанс чака Здравко Димитров, който може да получи нова роля от Стоянович, предвид качествата, с които разполага. 

Ситуацията с Робърта е сходна на тази с Паулиньо. Нападателят очакваше да бъде продаден през лятото, но след като това не се случи, представянето му рязко се промени. Последният гол на нидерландеца датира от юни при успеха над „Берое“ (2:1) в Стара Загора. Добрата новина за играча е, че конкуренцията не се справя по-добре. Стивън Петков, Илия Димитров и Валери Божинов не блестят в случаите, които им се гласува доверие. Нито един от наличните нападатели няма гол за първенство, което е стряскащо.

Станислав Иванов

Юношата на „Левски“ е замразен лично от собственика Наско Сираков. Очакваше се Иванов да получи шанс за изява срещу ЦСКА предвид редицата кадрови проблеми, но в крайна сметка мачът бе отложен за 18 декември. Интересно ще бъде дали Славиша Стоянович ще успее да издейства разрешително за дясното крило от Сираков, тъй като през декември предстоят редица тежки двубои, а дефицитът в състава на „Левски“ откъм качествени футболисти е виден. В дните преди дебюта на Стоянович вече се заговори, че това е факт и доскорошният младежки национал ще бъде реабилитиран. 

Липсата на креативен футболист

Един от най-фрапантните проблеми е липсата на здрав креативен футболист. Братята Цоневи лекуват тежки контузии и ще се завърнат чак през пролетта. Стайн Спиерингс пък бе продаден на „Тулуза“ и така „сините“ останаха без много опции в средата на терена. Завръщането на Мартин Райнов не бе прието радушно от феновете, но халфът впечатли в първите мачове и бе сред най-дейните на терена. Същото може да се каже и за Андриан Краев, играл на високо ниво в Разград при 0:1, но младокът сега е с травма. Статутът на Симеон Славчев, който имаше голямо желание да се докаже на „Герена“, също е неясен. Националът на България трябваше може да се окаже скрит коз за тима, но за целта трябва да е здрав и концентриран.

Кондиционното състояние

Със сигурност първите дни на Славиша на стадион „Георги Аспарухов“ са били стресиращи. В началото му се налагаше да води занимание с едва 7 футболисти, чието кондиционно състояние бе наистина тревожно. Видим проблем с физическата подготовка си пролича в домакинството с „Черно море“, когато след почивката „моряците“ вдигнаха оборотите, въпреки че бяха с човек по-малко, а „сините“ просто окапаха най-общо казано. 

Липсата на време

Успоредно с всичко изброено дотук Славиша трябва да се справи с тежката програма до края на календарната година. Предстоят мачове с „Локо“ (Пд), „Берое“, „Арда“, „Царско село“ и ЦСКА, които ще се изиграят в рамките на едва 16 дни. За това време Стоянович трябва много умело да използва наличните футболисти, за да извлече максимално добри резултати. В противен случай няма да е изненада, ако се появят слухове за бъдещето му, които дори и да се окажат неверни, създават напрежение в отбора. Предстоящият повторен дебют на опитния специалист може да даде отговори на част от гореизложените проблеми пред „сините“. 


Материал на "Труд"