Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде интервю за Gong.bg. Мъри говори по много теми, свързани с клуба, БФС и българския футбол.

Той заяви, че Сдружение на феновете, в което да бъдат акциите на клуба, ще е най-чистият модел за Левски. Легендарният специалист гарантира още, че ще управлява клуба по левскарски.

- През всичките тези 13 години как си представяхте завръщането у дома си – на „Герена“?

- Мечтите ми за завръщане на един модерен стадион и модерна база, без да имам мечти и претенции точно какъв отбор ще имаме. След като имаме модерен стадион и база би следвало да имаме и добър отбор. За съжаление не можаха да се осъществят мечтите. Върнахме се общо взето там, откъдето си тръгнахме. Казах и когато станах треньор, че да се оплакваме вече няма никакъв смисъл. Много добре знаех какво ще получим като футболно наследство, не знаех финансовото състояние и възможностите, които има клубът. Там вече точно и ясно новият изпълнителен директор каза как стоят нещата. Обединили сме сили на приятели и фенове, които са най-големия потенциал на Левски, за да може да оцеляваме. Имаме и нов спонсор, който се грижи за част от проблемите. Естествено, той не може да решава всички проблеми, които имаме. Такава е картинката. Чисто спортно-технически имах яснота и от резултатите, които се получаваха какво е състоянието на Левски. Редуваха се резултатите. Радващото нещо е, че в отбора няма голям брой играчи, има доста млади юноши. Младостта и школата преобладава. Оттук нататък трябва да добавяме качество, но да не се лишаваме и от нашите млади играчи и юноши. Качеството според финансовите възможности на клуба. При всички положения не трябва да се допускат грешки и амплитуди. Не обичам да има големи селекции като бройка на играчи. При всички положения трябва да усилим отбора за втория полусезон.

- Имате ли уверение от президента Наско Сираков и спонсорите, че ще има средства за нови футболисти?

- Не, такова уверение нямаме. Имаме разговор първо да стабилизираме получаването на заплати на хората в клуба – футболисти, треньори и работници. Имаме разговори за регулярно плащане на заплатите в клуба след Нова година. Това са били разговорите, които сме имали. Най-вече на всички служители в клуба. Засега, на този етап, нямаме никакви гаранции, че ще можем да направим някакви селекции или нещо голямо. В момента работим по план селекция с минимални средства на един двама човека.

- Колко трудно се прави такава селекция?

- Няма нищо лесно. Такава селекция се прави, ако имаш време. Например сега да се готвиш за лятото, за по евтина селекция. Тогава изтичат договорите на футболистите. Сега приключват много малко първенства и изтичат договорите на футболистите. Ще търсим и ще гледаме, но със сигурност трябва да е по-добро ниво от това, което имаме. За да има смисъл от цялата тази селекция.

- В началото на престоя си сравнихте ситуацията в Левски с Бангладеш. Прави ли Левски вече стъпки към Европа?

- Според мен първите стъпки бяха още след назначаването – оптимизиране на бюджета, на функциите, поява на нови лица, нов изпълнителен директор. Помалко се опитваме да излезем от тази ситуация. Бангладеш казах, защото имаше огромни задължения към служители и хора, които са в клуба. Ние не можем да ги покриваме, а те продължават да са на работа в клуба и да имат претенции да получават заплата. Това е напълно нормално. Затова там трябваше да изчистим някои неща, а след това започнахме да се занимаваме и спортно-технически. Напредваме с всички изминал ден.

- Постигнахте първа победа след завръщането си срещу Локомотив София, а преди това изиграхте два добри мача, поне според мен, срещу ЦСКА и Лудогорец, в които не успяхте да вземете точки. Помогнаха ли в тези мачове – с фаворитите за титлата и с отбор с по-скромни възможности, да добиете по-добра представа за отбора си?

- Беше добър момент да играем с лидерите, да видим нашите възможности. А също така да срещнем и отбори от средно ниво. Ще имаме възможност да играем и с отборите около нас в класирането и ще добием реална представа какво ни трябва, къде трябва да работим и естествено къде да се подсилим. Изиграхме 5 мача за първенство. Ако трябва да съм честен, единственият мач, в който съм доволен максимално от отбора като игра и поведение на терена, беше на мача с ЦСКА 1948. Това беше мач еталон как трябва Левски трябва да играе в двете фази. Единственото минусче беше, че трябваше да вкараме поне едно или две положения, от тези, които имахме. Мачовете с Локо Пд, ЦСКА и Лудогорец бяха добри, но не мога да кажа отлични. Срещата с Локо Сф я слагам в графата „слаби“ за Левски. Въпреки победата. Аз съм от хората, които не се заблуждават от собствения си отбор. При мен резултатът не е най-важен, за да дам оценка на отбора си. Да, беше важно да спечелим трите точки. Те ни трябваха. От тази гледна точка играчите се справиха. Смятам, че първо трябва да градим стил и начин на игра, поведение на терена. Когато имаш собствен стил, резултатите ще дойдат рано или късно. Може да има лъкатушения. Може да играеш добре и резултатът да не е такъв, какъвто ти се иска, но не може да имаш поредица от мачове, в които не можеш да спечелиш. Ако не играеш добре, няма да има поредица от мачове, които печелиш. Ние трябва да търсим постоянство. Това е моето най-голямо изискване към футболистите. Чисто постоянство и ако можем по-малко да надграждаме.

- Борислав Цонев днес оттаде слабата игра срещу Локомотив София на огромното напрежение от задължителните три точки. Това ли е основният проблем на тези футболисти – напрежението и чисто психологически ли са обременени?

- Ако искаме да търсим извинения и оправдания, на мен, на отбора. Основно винаги треньорът е най-виновен, след това са футболистите. Много е лесно да минем във вариант напрежение и трите точки. А нямаше ли напрежение с ЦСКА? С Лудогорец? Имаше една голяма липса – привържениците. Това е огромна липса. Винаги съм казвал, че феновете държат отбора с 30% по-добро представяне. Имаше противник, който искаше да играе, добър терен, все условия за добър футбол. По-доброто представяне щеше да дойде с присъствието на феновете. Когато те са на стадиона, отборът играе с 30% по-добре. Това също е проблем и трябваше да го решаваме. Трябва да търсим равномерно представяне на всички нива и стадиони.

- Гледам почти всяка тренировка на Левски и виждам хъса, с който работите. Виждате ли вие този хъс и желание във футболистите да се научат?

- На този етап мога да кажа, че се стараят. Много от нещата като желание се получават, много от нещата се налага по два-три пъти да ги повтаряме. Аз не съм от хората, които се отказват от играчи, схема. Повторението е майката на знанието. Те имат желание. Има и дни, в които не сме в най-добрата си кондиция. Ангажимента е на треньора, ако има играчи, които в една тренировка не тренират както трябва, но във втора това няма да го допуснем. Специално аз виждам всичко, което става. Две слаби тренировки няма да се получат. В тренировъчния процес всички трябва да сме на 100%. Имаме една тренировка в рамките на 40 минути, която е по-натоварваща. Със загрявката имаш на ден около 1 час, в който трябва да си максимално в кондиция. Ако това не умееш, значи не трябва да си в тази професия.

- Вашите футболисти от Синята приказка – Даниел Боримиров и Димитър Телкийски, се завърнаха под една или друга форма в Левски. Имате ли планове да опитате да върнете и други такива?

- Търсим решение на всички видове проблеми. Ако не можем с кадрите тук да ги решим, да се обърнем към бивши футболисти, треньори и шефове под всякакви видове форми. Не и на всяка цена. Може такива хора да са в клуба и те да решат проблемите. Почти няма и няма да има назначения на нови хора. Всеки, който може да помогне на Левски и ние имаме парите, ще бъде поканен. Негово ще е решението дали да приеме. Не можем и да сме най-добрите домакини. Не можем да предложим на масата хубава храна и качествени напитки, но можем да предложим спасение и работа. Надявам се в близкото бъдеще да можем да предлагаме изобили от всякакви видове екстри.

- Дадохте началото на кампанията за подновяване на членските карти. Феновете обаче се раздвоиха при подкрепата на Левски към Борислав Михайлов. В същото време Наско Сираков обяви, че не е доволен от избора на Изпълком. Вие споделяте ли това негово мнение?

- Левски е малко по-различен клуб. Всеки може да си каже мнението. Решенията се взимат от хората, които могат да гласуват – в случая Сираков. Аз също изказах моята подкрепа. Има фенове, които не харесват това, което се случва в българския футбол. Няма как при наличието на Борислав Михайлов – легенда на Левски, и ние да имаме друга позиция. Няма проблем Левски или феновете да имат друга позиция. Когато става дума за Левски аз най-лесно водя спорове. И се карам дори. С левскари нямам проблеми. Мога да се карам, но знам, че в края ще излезем с решение в полза на Левски. Левски винаги е бил единен в любовта си. Това че имаме различни позиции по много теми не е проблем. Когато става дум за Левски обаче всички левскари са обединени. Футболният съюз има проблеми, които трябва да се решават. Големите проблеми ги създаваме ние клубовете. Футболният съюз трябва да бъде по-активен с държавата, да потърси помощ за нас клубовете, да е по-активен в обучението и по-строг в налагането на правила. Ще дам един пример. Мачовете са превърнати в пазари. Всякакви хора дават акъл на съдии, футболисти и треньори. И то от щабовете. Това няма как да се реши, ако не се описва в протоколите. Там процесът е взаимен. Има много нужда и от помощ в развитие на ДЮШ. Там футболния съюз може да помогне и да убеди държавата, че трябва да отпусне по-сериозни средства. В Изпълкома като личности има голямо недоверие към тях, защото са от много години. Някои от тях може и нищо да не са свършили. Те трябва да взимат решения, които да са в интерес на българския футбол. Виждам прекалено много компромисни решения. Ще дам един пример. В Кипър преди над 10 години, когато бях треньор. Тогава президентът ми каза, че всякакъв коментар на тема „съдийство“ ми струва 10 хил. евро. Клубът не я плаща тази глоба, а треньорът си я плаща. Ако иска да коментира съдийството. При нас всеки коментира с причина и без причина съдийството. Защо футболният съюз да не наложи такива санкции? Футболният съюз трябва да е по-строг и взискателен към съдиите. В България гледам мачове, които завършват с по едно до половин голово положение. А след мача на всички са им виновни съдиите. Все едно аз след мача с Локомотив София да кажа, че съм супер доволен от отбора си, че играхме страхотно и трите точки са най-важни. Те са важни, ама са за днес. За утре няма нищо футболно и няма никакво надграждане. БФС може да въведе строги мерки и също така активно да помага на клубовете под всякаква форма. Футболният съюз трябва да стане по-безкомпромисен към всички нас, които нарушаваме футболните правила. Затова има проблеми Михайлов и целият Изпълком. Там има низ от компромиси и се опитваме да угодим на някого, а не да решим даден проблем. Има неща, които да бъдат много по-добри. Може да направим продуктът футбол много по-добър. Дори да натискаме държавата за инвестиции. Без тях няма как да го подобрим. Михайлов сигурно е видял тези проблеми и трябва да ги реши, ако не го направи, си е за сметка на това ръководство на БФС. Следващият път може да има и други кандидати, може да и друг печеливш. Борислав Михайлов има огромен картбланш, приет е от УЕФА и ФИФА. Това трябва да го използва.

-  На първата си прескоференция новият изпълнителен директор Иво Ивков каза нещо, което лично на мен ми направи впечатление. Левски има минимум милион фенове в България, които плащат данъци. И именно поради тази причина би се обърнал към държавата за помощ в инфраструктурата на „Герена“, тъй като знаем, че се отпуснаха средства за стадионите на пловдивските клубове, на Лудогорец. Вие споделяте ли подобно мнение и ще държите ли Левски да е по-активен в тази посока?

Аз говоря от години насам, че адмирирам помощта към другите клубове. Така трябва да бъде. Личното ми мнение, че Левски като клуб, а и ЦСКА – двата най-популярни клуба у нас, трябва да бъдат подпомогнати. Веднага трябва най-малко да им бъдат построени стадиони, които евентуално след това да се изплащат. Да се намери някакво решение. Уморихме се да правим избори, похарчихме не знам колко милиона за избори за поне два стадиона. След тези избори да отидем и да разговаряме с хората, които взимат решения – дали премиер или министър. Не да се дават пари наляво и надясно, а най-интересният и обичан спорт да е на улицата от държавата. Под никаква форма не получаваме никакви средства. Ние ще стачкуваме, че нямаме добри стадиони в България. Самият факт, че няма един стадион говори достатъчно, с изключението на Лудогорец, който е готов на 80-90%. Той си е построен с малка помощ от държавата, но да я има за всеки. Хората, които ще управляват държавата да не излизат всеки ден по студия и да говорят небивалици, а да се замислят сериозно върху развитието на футбола. Това е най-големият спорт. Развиват бизнеса. Когато държавата направи стадиони, ние клубовете ще сме отговорни да направим футболен бизнес, а не само да си говорим празни приказки и да харчим едни пари, а насреща да нямаме нищо. След 4-5 години да има един баланс, в който клубовете да сме на плюс, да си вадим сами пари.

- Левски се опитва да се измъкне от модела „бащица“. На Общото събрание беше дадена идея да се направи Сдружение на феновете на Левски, в което да са акциите на клуба. Доколкото знам по тази идея се работи много усърдно. Това ли е начинът Левски да бъде спасен?

- Преди не виждах нищо лошо и в модела „бащица“, докато „бащицата“ не иска да се качи на влака. В същото време и парите на „бащицата“ бяха управлявани лошо. Ако бяха харчени правилно, моделът щеше и сега да работи в Левски. Казах, че адмирирам и това ми е мечта ние, левскарите, да създадем сдружение, с което хем да помагаме на клуба финансово, хем да имаме право на избори да кажем кой да е нашият президент. В момента, в който се изчистят всички детайли между клуба и това нещо, ще се обяви и ще видим докъде можем да стигнем. Същевременно ще видим наистина ли сме толкова много левскари и да почнем да се броим. Като създадем сдружението ще имаме възможност да се преброим. Ако се съберем 100 000 левскари и дори по 10 лева даваме – това са 10 млн. на година. На Левски тогава не му трябва модел бащица. Това ще е най-чистият модел. На Левски му трябват добри управници, за да инвестират  тези пари, да го развият и управляват правилно. Това е перфектно, аз съм „за“. Трябва да се изчистят всички детайли. Надявам се колкото се може по-бързо да стане, за да може Левски да започне да генерира отнякъде приходи.

- Във ваше лице феновете виждат единствения шанс за спасение на Левски. Вие готов ли сте да застанете начело на този проект, защото през последните години привържениците бяха лъгани постоянно и се отдръпнаха по един или друг начин от клуба, а на вас определено могат да вярват?

- Моето присъствие тук е заради хората, които бяха загубили голяма част от надеждата си. Беше останал малък процент от хора, които вярваха в Левски. Основният ми мотив да се завърна беше да съхраня още малко надеждата на хората. Нещото, което в момента мога да им обещая е работа и честност. И да казваме истината. Така полека да връщаме Левски на нивото, на което трябва да бъде. Ако има такова Сдружение и такава финансова възможност, тогава вече можем обещаем на хората и по-добри спортно-технически резултати. В момента единственото е да съхраним някаква надежда на хората, да сме единни и да работим. Да обясняваме честно и почтено какви са проблемите и нуждите ни. Един от големите проблеми на Левски е, че през последните години прекалено много се прикриваше  всичко, което се случи. Постоянно имаше този защо критикува, онзи защо казва.  В последните години, когато и да критикуваш, никога не е било лош момент. Ние не трябва да бягаме от нашите критики. Ние трябва да вървим по пътя на Левски. Ще управлявам спортно-техническата част по левскарски. Така, както трябва да бъде. Затова и не съм доволен от победи, които не ми доставят радост. Друг можеше да каже, че щом сме победили всичко е наред. Аз на момчетата казвам в съблекалнята, но и на хората, когато не съм доволен. Не искам аз или някой да се заблуждава. Не искам да изглежда, че всичко вече е наред.

 - Има ли нещо, което може да ви накара да си тръгнете от Левски в близко бъдеще?

- Като поема ангажимент трудно се отказвам. В предния период, когато клубът не вървеше като резултати, когато загубихме титлата. Тогава ме питаха за оставката. Казах, че не се притеснявам за моята професия, а се притеснявам за Левски. Тогава имах подкрепа и от ръководителите. Аз нямам намерение да се отказвам, освен ако не видя, че нищо не се случва в осигуряването на финансовата част или спортно-технически. Тогава няма смисъл от стоенето тук. Ще бъдем като всички, които си чакат някакви заплати с времето. Никой не иска да каже, че е дотук. Не искам да взимам заплата. И всеки си чака заплатата, но не идва на работа. И веднага питам - защо взимате на 100% заплата? Вземете я на 30%. Всички приказки, че много обичам Левски са в тази насока.

- Мачът с Пирин ще бъде без фенове заради лишаване от домакинство, което от БФС се замества като мач пред празни трибуни. За Левски не е ли по-добре да домакинства на друг стадион, вместо пред празен „Георги Аспарухов“? Реално Левски е домакин на всеки стадион у нас.

- Абсолютно съм съгласен с това. За Левски мач извън стадион „Георги Аспарухов“ е перфектно, защото нашите фенове ще дойдат. Левски не го бърка къде ще може да играе – дали във Варна, Бургас или Велико Търново.Левски щеше да има своите привърженици. Аз адмирирам подобно наказание. Но същевременно, щом може да се замени лишаване от домакинство с мач без публика, защо да не се замени с финансова санкция. Не приемам мач без публика под каквато и да е форма. Съвсем спокойно можеше да се каже, че Левски е наказан с лишаване от домакинство или да плати глоба, например 20 000 лева. Тогава Левски имаше възможност да генерира приходи и да си плати глобата, ако няма възможност да плати глобата – играе да речем в Перник. Вече не приемам затварянето на стадионите под никаква форма. Държавата осигури достатъчно ваксини, а и на „Герена“ отворихме център. Който иска се ваксинира, който не – носи си последствията. Вече има година и половина ситуация с коронавирус в България. Китайците за един месец построиха болници. Ние трябваше да построим поне 3-4 болници. А не да даваме пари за някакви смешни избори през три месеца, макар че политиката не ме интересува под никаква форма.

- Къде искате да видите Левски в края на сезона?

- Ако можем да стигнем до Европа, за мен това е все едно, че сме станали шампиони. До Европа под всякаква форма – дали през първенство, плейоф или Купата. Това ще е уникално постижение на фона на ситуацията, в която се намираме – игрова и спортно-техническа, както и финансова. Ние така и така сме станали шампиони по помощ от привърженици, по обединеност на левскарството, сега ще ни трябва и спортно-технически резултат.