ЦСКА 1948 и ЦСКА завършиха наравно 2:2 в историческия първи двубой между двата отбора на старта на новия сезон в родната efbetЛига, игран на стадион "Васил Левски".

Футболистите на треньора Стамен Белчев показаха сериозни проблеми в защита и след малко повече от половин час игра вече изоставаха сериозно в резултата след голове на Мартин Камбуров (19'), който отбелята своето 238-о попадение в елита, и Даниел Младенов (33'). Все пак в края на първото полувреме Валентин Антов (45+3') върна интригата в мача. През втората част гостите заиграха по-агресивно в атака и възстановиха равенството в срещата, след като Али Соу (53') се разписа и оформи крайния резултат.

Така след историческата среща двата отбора си разделиха по една точка на старта на сезон 2020/21, а за късмет на всички, срещата се размина без сериозно напрежение между феновете на двата отбора.


Двубоят започна добре за гостите, които владееха повече топката и първи стигнаха до интересно положение. Това се случи в четвъртата минута, когато Тиаго Родригес реши да пробва късмета си с удар извън наказателното поле. Вратарят Даниел Наумов обаче внимаваше и спаси атрактивно.

В 19-ата минута домакините поведоха в резултата. Галин Иванов подаде към Васил Шопов, който продължи за Мартин Камбуров. Ветеранът демонстрира головия си нюх и отблизо преодоля Густаво Бусато - 1:0.

В 27-ата минута Али Соу бе близо до гола. Енрике Рафаел напредна по крилото и центрира дълбоко в наказателното поле. Соу обаче не успя да насочи топката към вратата от непосредствена близост.

В 33-ата минута домакините удвоиха преднината си. Галин Иванов се оказа на стрелкова позиция и отправи изстрел. Ударът му бе блокиран от Иван Турицов, но топката попадна в краката на Даниел Младенов, който успя да се разпише.

През следващите минути играчите на Стамен Белчев продължиха да задържат топката в свое притежание, но така и не успяваха да намерят пролука в защитата на шампиона на Втора лига. Като за капак на всичко в 40-ата минута Юрген Матей се сблъска с Димитър Пиргов и се наложи да бъде заменен принудително. Изненадващо обаче Белчев не пусна в игра друг бранител, ами нападателят Ахмед Ахмедов.

Това очевидно даде резултат и в добавеното време на първата част гостите върнаха едно попадение. Тиаго центрира към далечната греда, където именно Ахмедов успя да подаде към Валентин Антов. Младият талант успя да преодолее Наумов за 2:1.

В началото на второто полувреме ЦСКА успя да изравни. В 52-рата Ахмедов падайки успя да подаде към Али Соу. Гамбиецът преодоля Димо Атанасов и отправи плътен изстрел, който не остави шансове на Наумов.

Малко след това гостите бяха много близо до обрат, след като Енрике стреля от опасна близост до вратата, но Наумов спаси. Дори топката да беше влязла във вратат обаче, попадението нямаше да бъде зачетено, тъй като бразилецът се намираше в положение на засада.

В 60-ата минута играчите на ЦСКА имаха претенции към съдията Станислав Тодоров за дузпа. Енрике центрира и топката срещна ръката на Сашо Александров. Арбитърът обаче даде знак играта да продължи.

В 72-рата минута Соу разочарова феновете си с пореден пропуск. Нападателят бе изведен по прекрасен начин от Брадли Мазику на стрелкова позиция. Останал очи в очи с Наумов, Соу шутира, но прати топката покрай лявата греда.

Четири минути по-късно Антов бе близо до гола. Тиаго центрира от ъглов удар, а бранителят се извиси над всички и с глава насочи топката към вратата. Наумов обаче спаси с лекота, тъй като кълбото бе насочено точно към него. 

В следващите минути двата отбора видимо предпочитаха да не предприемат крайни рискове в атака и се опитваха да задържат топката в свое притежание възможно най-дълго.

Все пак в 86-ата минута домакините бяха много близо до това да нанесат трети удар по ЦСКА. Шопов центирра към Галин Иванов, който от 7-8 метра не уцели топката. Тя мина зад гърба му, където сантиметри не достигнаха на Ангел Бастунов да се разпише.
 

ЦСКА 1948 - ЦСКА 2:2

Голмайстори: Мартин Камбуров (19'), Даниел Младенов (33'), Валентин Антов (45+3'), Али Соу (53')

ЦСКА 1948: Наумов, Ал. Александров, Василев, Пиргов (Петров 46'), Атанасов, Мариянов, Юсеин, Иванов (Климентов 79'), Шопов, Младенов (Бастунов 70'), Камбуров (Топузов 59')
Треньор: Красимир Балъков

ЦСКА: Бусато, Матей (Ахмедов 43'), Занев, Антов, Мазику, Турицов, Санкхаре (Белтраме 64'), Юга (Малинов 65'), Тиаго, Енрике (Смоленски 79'), Соу
Треньор: Стамен Белчев

София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Шопов, Александров, Атанасов, Василев, Топузов (ЦСКА 1948)