Галерия

ЦСКА се класира за плейофите на Лига Европа, след като елиминира Б36 Торшавн от Фарьорските острови след победа с 3:1 на "Българска армия".

"Червените" изиграха много силен мач и поведоха с 2:0 с голове на Али Соу (27’) и Георги Йомов (38’), но в средата на второто полувреме последва отпускане. Това позволи на Себастиен Пингел (61’) да върне надеждите на гостите, но в 83-ата минута Жул Кейта сложи точка на спора.

В следващия кръг ЦСКА ще гостува на Базел или Анортозис, които играят помежду си в Швейцария в момента. Сблъсъкът е насрочен за 1 октомври, а победителят се класира за групите на Лига Европа. 


Още в началото на мача ЦСКА се настани в половината на гостите и заложи на далечни удари в опит да пробие добре подредената им защита. Първо Греъм Кери и Брадли Мазику стреляха от дистанция, но се получиха рикошети и корнери, след които не последва нищо интересно.

По-късно Кери отправи първия точен шут в срещата, но Хансен улови без проблеми. В първите 10 минути "армейците" имаха пълен контрол над сблъсъка, изпълниха 7 ъглови удара, но при всички защитата на Б36 Торшавн успяваше да се справи. По-късно вратарят спаси и далечен изстрел на Али Соу.

В 16-ата минута и гостите от Фарьорските острови показаха зъби. Фредериксберг шутира от фаул от около 20 м в долния ляв ъгъл, но Густаво Бусато внимаваше и изби. В средата на полувремето ЦСКА беше близо до гола. Юрген Матей засече центриране на Жеферсон и прехвърли вратаря с глава. Топката летеше към голлинията, но Пингел успя да изчисти в последния момент.

В 26-ата минута ЦСКА организира отлична атака, при която Жеферсон намери Мазику отляво. Защитникът с едно докосване продължи към Юнус Санкаре, но неговото изпълнение беше безкрайно неточно.

Секунди по-късно вече нямаше какво да спаси гостите и "червените" поведоха. Санкаре изведе Соу сам срещу вратаря и гамбиецът не сбърка от чиста позиция с удар по земя за 1:0! Малко след това Георги Йомов шутира, но Хансен отрази.

До края на полувремето ЦСКА продължи да бъде пълен господар на терена и логично стигна до втори гол в 38-ата минута. Той беше дело на Йомов, който получи пас от Санкаре и с удар по диагонала матира Ханес за 2:0!

След почивката нещата на терена не се промениха и "армейците" продължиха да атакуват и удар на Кери мина покрай целта. В 61-ата минута гостите изненадващо се върнаха в мача. Тогава Пингел получи дълъг пас, справи се в наказателното поле с Матей и Валентин Антов, след което с удар в далечния ъгъл матира Бусато за 1:2!

В 80-ата минута Соу можеше да сложи точка на спора след грешка в защитата на гостите, но изстрелът на нападателя профуча покрай целта. 180 секунди по-късно обаче Жул Кейта се разписа с мощен удар по земя след подаване на Соу за крайното 3:1.

ЦСКА - Б36 Торшавн 3:1

Голмайстори: 1:0 Соу (27), Йомов (38), 2:1 Пингел (61), Кейта (83)

ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 3.Жеферсон  (62-Тиаго Родригес), 28.Пламен Гълъбов, 26.Валентин Антов (к), 18.Брадли Мазику, 2.Юрген Матей, 21.Амос Юга, 13.Юнус Санкаре, 8.Греъм Кери (84-Енрике Рафаел), 30.Георги Йомов  (68-Жул Кейта ), 22.Али Соу 
Треньор: Стамен Белчев

Б36 Toрсхавн: 16.Хансен, 12.Мелемгаард, 2.Ериксен (к), 13.Е. Якобсен, 11.Бенямин Хайнесен, 3.Maгнус Якобсен (68-Йохансен), 24.Самуелсен (59-Агнарсон), 6.Eли Ниелсен (59-Стефан Радосавлевич), 28.Пржбълски, 22.Себастиан Пингел , 7.Фредериксберг
Треньор: Якоб А Борг

София, „Българска армия“
Съдия: Тамаш Богнар (Унгария)
Жълти картони: Жеферсон (ЦСКА); Хайнесен, М. Якобсен, Нийлсен (Б36)