ЦСКА гостува в четвъртък вечер на Базел в плейоф за близане в групите на Лига Европа. 

Бившият централен нападател Петър Александров е идеален събеседник преди сблъсъка - от над 30 години живее в Швейцария, местният футбол му е до болка познат, но не се е отдалечил и от родния - наблюдава всички двубои, когато може. 

Имат ли сили армейците да превземат "Санкт Якоб Парк", за кои играчи на Базел трябва да внимават, кои са слабите места на домакините - по тези и по други теми говори бившият ни национал, който в момента е помощник-треньор на местния втородивизионен Аарау. 

Между търсене на решаване на проблемите на състава, който записа две поражения на старта, Александров даде специално интервю за читателите на "Тема Спорт".

Г-н Александров, като специалист по швейцарския футбол и добре запознат с българския какво очаквате от плейофа за Лига Европа между Базел и ЦСКА?
- Интересен мач, на който победителят не може да се предскаже. Поне това е моето виждане, знаейки качествата на съперниците. И двата отбора имат своите шансове. Ще се срещнат състави, в които има отлични единици, такива, които могат и знаят как да решат двубоя, затова и той ще е непредсказуем. Донякъде Базел има малко предимство, защото ще играе на собствен терен. Но без публика не е същото, няма да има гореща подкрепа от трибуните, на каквато обикновено Базел е свикнал.

За каква игра да се настроят привържениците, които ще са пред телевизорите?
- За много голове. Мисля така, защото и Базел, и ЦСКА имат проблеми в защита. Определено отбраните са по-слабите звена в съставите. Силните им страни са в нападение и затова ми се струва, че ще има доста попадения.

Как виждате шансовете в проценти?
- 50 на 50. Всеки противник държи козове в ръката.

За какво трябва да внимава ЦСКА, къде е силата на Базел?
- В нападение. Но мисля, че Стамен Белчев вече добре е разузнал противника и има идея в главата си как да противодейства на добрите страни на Базел и как да се възползва от слабите. Със сигурност вече е избрал и тактиката. Трябва да е ясно - ЦСКА няма какво да губи. Още повече че в един мач всичко може да се случи. В играта го има да получиш рано червен картон, да ти дадат дузпа... Всичко се случва. Докато в две срещи можеш да си правиш по-големи планове - имаш и повече време да наложиш идеите си, за да спечелиш, получаваш и шанс да коригираш някои грешки от първия двубой. Сега такова нещо няма да има.

За какви атаки трябва да е подготвен ЦСКА?
- За флангови. Базел има добър централен нападател в лицето на бразилеца Артур Кабрал, към когото се насочват удобни топки от крилата. Добър на фланга е капитанът Валентин Щокер, който четири години бе в Херта Берлин. Той е от онзи отбор на Базел, който 8 години поред стана шампион и имаше успехи в Шампионската лига. Но трябва да е ясно, че при всички положения сегашният Базел не е онзи отпреди 4-5 години, позагубил е от блясъка си. Но все пак малко или много в Швейцария всички се надяват на Базел. Защото именно този тим печели повечето точки за клубната ранглиста, другите не се справят толкова успешно. Базел е като ЦСКА – евробоец. Срещат се турнирни отбори, които ще направят хубав сблъсък. Лошото е, че в последните години българските тимове имат проблеми в Европа, националният отбор - също. Дано това се промени.

Защо Базел стартира толкова неубедително в първенството - домакинско равенство с Вадуц (2:2), последвано от загуба от Сервет (0:1)?
- Никой не е застрахован от подобно нещо. Базел има нов треньор - Чириако Сфорца, който още се напасва с играчите. Срещу Сервет отборът нямаше късмет - още в 30-ата минута бе изгонен играч. При това с червен картон, който можеше да не се даде. След това се стигна и до дузпа, която също можеше да не бъде отсъдена, но реферът я даде. Такива неща стават... Тимът още се стикова, има доста нови играчи.

Местните медии извадиха интересна статистика, че Сфорца е подвикнал на играчите 136 пъти срещу Анортозис (3:2)...
- Той е швейцарец с италианско потекло, доста емоционален е. Поддържа отбора си от страничната линия. Така тимът чувства, че има треньор - не е от тези, които стоят на пейката и нищо не казват. Всеки си има начини и методи на водене на мач. Може би играчите още не са свикнали докрай с изискванията му, това също може да се окаже шанс за ЦСКА. При него Базел играе атакуващо, затова ни чака отворен двубой. Другото предимство, което може да дойде за червените, е от факта, че Базел игра един час с човек по-малко срещу Сервет. И в последните минути на двубоя в Женева се видя, че силите напускат играчите. Не бива да се забравя, че Базел почти нямаше почивка между двата сезона, игра финал за купата в началото на месеца, а след това веднага започна първенството. Има доста фактори, които са на страната на ЦСКА. Но в края на краищата мачът се решава на терена, а не след доводите, които ние вадим.

Забелязва се интересна тенденция в мачовете на съперниците - ЦСКА е по-силен през второто полувреме, докато точно тогава идват проблемите за Базел...
- В Базел се усеща липсата на почивка това се вижда в състезателите. Но Базел си е Базел, не бива да се забравя.

Какво мислите за играта на армейците?
- ЦСКА има много добри индивидуални изпълнители, които могат да решават мачове. Проблемите са в защита, но да наблегнем на добрите играчи в състава. Кои ми правят впечатление? Ще кажа Тиаго, Кейта и Али Соу - доста интересни играчи, но нека не ги изброяваме всичките.

Швейцария е страната на банките - как трябва да играе ЦСКА, за да обере банката на Базел?
- Трудно ще е, в Швейцария полицията е винаги на мястото си, да намерим друго сравнение (смее се). Вече отбелязах, че ЦСКА има козове. И ако ги използва, съм сигурен, че има шанс да влезе в групите на Лига Европа.

Какво бихте ги посъветвали - да действат на контри или да играят смело?
- Не мога да съветвам. Това може само Стамен Белчев - той ще си избере тактиката и ще обясни на отбора какво иска. Нека оставим тези неща за него.

Освен от физическата подготовка от какви други елементи може да се възползва ЦСКА?
- Базел има колебания в защита - това е ясно. ЦСКА има добри нападатели, които могат да превземат вратата им. Да видим какво ще се случи.

Тоест, швейцарците може да се пропукат под натиск?
- Да, разбира се. Но това важи за всеки отбор, дори за най-добрият. Не бива да се връщаме много назад - видяхте, че онзи ден Байерн Мюнхен, който безспорно сега е най-силен в света, загуби с 1:4 от Хофенхайм. Във футбола всичко може да се случи. Трябва само да бъдеш готов да използваш шансовете си.

Търсиха ли ви за съвет от ЦСКА?
- Нека не коментираме тези неща.