Галерия

ЦСКА постигна велика победа, след като надделя с 3:1 над швейцарския гранд Базел насред стадион "Санкт Якоб Парк" и за първи път от 2009 г. се класира за групите на Лига Европа.

В герой за "червените" се превърна Тиаго Родригес, който се появи от пейката и заби два гола във вратата на домакините, за да направи пълен обрат. Един добави Ахмед Ахмедов в продължението. Преди това Базел беше повел чрез Артур Кабрал, който се разписа от дузпа.

С представянето си през всички 90 минути ЦСКА показа, че е по-добър от Базел в този момент и спечели напълно заслужено. Освен това за първи път в историята български отбор печели в Швейцария в среща от евротурнирите.  


ЦСКА започна смело на "Санкт Якоб Парк", опитваше се да контролира мача и атакуваше основно през фланговете, където действаха бързите Георги Йомов и Жул Кейта. Постепенно домакините поеха инициативата и създадоха първото опасно положение. Това стана в 11-ата минута, когато Фабиан Фрай беше изведен на чиста позиция, но ударът му беше безкрайно неточен.

Следващите минути бяха за "червените". Още в ответната атака Али Соу стреля по земя, но Джордже Николич сигурно улови. По-късно Йомов шутира отдалеч, но в аут. В средата на полувремето ЦСКА изпусна златна възможност да открие резултата. Йомов се възползва от неразбирателство в защитата на Базел, открадна топката и напредна. Националът излезе очи в очи с вратаря, но изстрелът му беше слаб и не затрудни Николич.

В 36-ата минута Базел организира добра атака, при която бързият Амифико Пулулу пусна топката успоредно на голлинията, но защитата на "армейците" се справи, след което Густаво Бусато улови. По-късно швейцарците не поведоха като по чудо. Рики ван Волфсвинкел получи на чиста позиция и засече от воле, но изпълнението му беше разочароващо.

До края на полувремето Валентин Щокер отправи великолепен удар, който Бусато изби. Така се стигна до 54-ата минута, когато Базел поведе от дузпа. Тогава Силван Видмер навлезе в наказателното поле и намери Пулулу. Той беше на чиста позиция, Валентин Антов закъсня с намесата си и го спъна без да докосне топката. Това накара главният съдия Иван Кружлиак от Словакия да посочи бялата точка без да се замисля. Зад топката застана Артур Кабрал, който с мощно изпълнение преодоля Бусато за 1:0!

ЦСКА можеше бързо да изравни, след като Жеферсон шутира от фаул от средно разстояние, но Николич спаси. После "армейците" натиснаха и в 65-ата минута Пламен Гълъбов свали към Соу. Нападателят опита странична ножица от много трудна позиция, но не успя да нанесе хубав удар. При добавката Юрген Матей засече, но вратарят улови.

В следващите минути ЦСКА продължи да е по-добрият отбор на терена, организираше бързи атаки, но не успяваше да ги завърши, което се беше основният проблем. В 72-ата минута резервата Тиаго Родригес все пак успя да изравни! Португалецът премина през двама съперници и с бомбено изпълнение точно до гредата матира вратаря за 1:1! В 85-ата минута Соу можеше да направи пълен обрат от чиста позиция, но се забави и в последния момент беше блокиран.

Малко след това ЦСКА спечели фаул на пеналта. Зад топката застана Тиаго, получи се рикошет и топката влезе във вратата за 2:1! Крайния резултат оформи резервата Ахмед Ахмедов  

Базел - ЦСКА 1:3

Голмайстори: 1:0 Кабрал (54-д), 1:2 Тиаго (72, 88), 1:3 Ахмедов (96)

Базел: 1. Николич, 5. Видмер, 4. Кьомерт, 6. Алдерете, 72. Падула, 14. Щокер (91-Кулула), 22. Бунджаку, 20. Ф Фрай, 11. Пулулу, 98. Кабрал (77-Жегрова), 9. Ван Волфсвинкел
Треньор: Чириако Сфорца
 
ЦСКА: 1. Бусато, 28. Гълъбов, 26. Антов, 2. Матей, 18. Мазику, 3. Жеферсон (59-Тиаго), 21. Юга, 30. Йомов, 13. Санкаре (91-Ахмедов), 14. Кейта (59-Енрике), 22. Соу
Треньор: Стамен Белчев

Ст.: "Санкт Якоб Парк"
Съдия: Иван Кружлиак (Словакия)
Жълти картони: Падула, Алдерете, Кьомерт (Базел); Жеферсон, Гълъбов. Мазику, Санкаре, Юга (ЦСКА)