Една от въпросителните преди днешния двубой между ЦСКА и "Йънг Бойс" е кой ще пази за „червените”. От началото на сезона безспорен титуляр и в България, и в Европа е Густаво Бусато. За бразилеца обаче се чу в края на миналата седмица, че има проблеми и дори се каза, че няма да играе срещу "Левски", ако дербито със „сините” не се бе провело. Така участието му в двубоя с швейцарския шампион до снощи бе под съмнение.

Негова алтернатива е Димитър Евтимов. Ако той застане на вратата днес, ще видим нещо уникално от 10 години. А именно - ЦСКА да излезе в мач от евротурнирите с български вратар. За последно такъв имаше на 26 август 2010 година в Уелс на мача ТНС - ЦСКА, завършил 2:2, уточнява "Монитор".

Тогава за „червените” пази Иван Караджов. След него за отбора на поста под рамката се изредиха алжирският национал Раис Мболи – през 2010 и 2011 година, чехите Томаш Черни и Якуб Дивиш през 2012 и 2014 година, литовецът Витаутас Черняускас през 2018 и 2019 година, а през настоящия сезон споменатият вече Бусато.

Друг любопитен факт е, че ЦСКА няма победа в групова фаза на евротурнирите с български вратар. При първата в историята – през 2005-а над норвежкия "Викинг" Ставангер с 2:0, пазеше сърбинът Деян Максич. При втората и последна – над "Рапид" Виена с 2:1 през 2010-а, игра Раис Мболи. През сезон 2009/10, когато тимът отново бе в групите на Лига Европа, вратарите бяха българи – Здравко Чавдаров и Иван Караджов. Тогава обаче ЦСКА не постигна победа в тази фаза на турнира, а спечели само една точка – при 1:1 у дома с "Фулъм".