Замисляли ли сте се какво е влиянието на европейските столици на футбола в съответната държава? Огромно, значителано, никакво... Разбира се, това зависи от различните държави и различните култури, но и е показателно не само за спорта, а предимно за броя на населението, икономическото развитие на съответната страна и социалната й система. Колегите от германската онлайн медия Die falsche 9 са направили графика с броя на столичните отбори във всяка европейска страна. Разпределението е интересно и ще ни послужи за отправна точка при анализа на ситуацията.

На пръв поглед Лондон е властелинът на столиците, като има цели 6 представителя в емблематичната Висшата лига. Това може да се обясни с вековни традиции, както и с жестоката конкуренция между лондонските клубове, която резонно ги дърпа много напред. На другия полюс е белгийската и европейска столица Брюксел, която няма нито един отбор в местната Първа дивизия А. Тук трябва да се направи уточнението, че славният "Андерлехт" се води именно от Андерлехт, който почти опира до центъра на основния белгийски град, но заради различното териториално разделение „виолетовите“ не се броят за столичен тим.

В своеобразната класация България дели второто място с цели 5 софийски отбора в първата ни група – "Левски", ЦСКА, "Славия", ЦСКА 1948 и "Царско село". По този показател ние сме рамо до рамо със съседите от Сърбия, с Унгария, Естония, както и Исландия, която е толкова малка, че очевидно всичко е съсредоточено в Рейкявик. В това няма нищо странно, тъй като страната ни е много централизирана и почти всичко е концентрирано в няколкото по-големи града, а и най-вече в София.

В столицата живее близо 30% от населението на цялата страна, а и традициите винаги са били на страната на най-големия ни град. Освен това е напълно възможно следващия сезон в Първа лига да играят 6 столични тимове, тъй като Локомотив е основен претендент за промоция, а и едва ли някой от настоящите представители на София в елита ще изпадне. Ако и столичният "Септември" направи забележителен спринт и също се върне сред майсторите, както се казваше едно време, то София със сигурност ще детронира Лондон и ще сложи короната на най-футболната столица в Европа.

Като изключим Англия, очевидна е тенденцията, че главните градове на по-развитите страни от Стария континент имат много по-малко влияние като отбори в елитния футбол. Така например Франция може да се похвали само с ПСЖ (който направи сериозно име едва последните 30 години), Нидерландия е горда с "Аякс", а Германия, Италия, Испания, Португалия, и Турция имат по 2 столични клуба сред най-добрите и далеч невинаги те играят главните роли в съответните първенства. Ако испанските "Реал" и "Атлетико" и португалските "Бенфика" и "Спортинг" са истински грандове, то "Рома" и "Лацио" рядко правят пробиви в задвижваната от Милано и Торино Италия, а в Германия и Турция клубовете от Берлин и Анкара по-скоро са маргинални.

Формулата „Столичани в повече“ работи с пълна сила за България. Спорно е обаче доколко това е полезно за цялостното развитие на футбола ни. През последните години много традиционни футболни центрове в страната изчезнаха или се свиха до неузнаваемост заради обезлюдяването и икономическото изоставане на определени региони. Концентрацията на всички хора и блага на едно място в страна, която има страхотна природа и благоприятен климат никога не е било добра идея за нейния просперитет. Това обаче е работа на политиците, а докато тази тенденция се запази, София ще продължи да бъде сред най-гордите футболни столици в цяла Европа.

Материал на "Мач Телеграф"