Мено Кох ще бъде седмият нидерландец, който ще носи фланелката на ЦСКА. Любопитното е, че червените най-често привличат защитници от Ниската земя, като преди Кох още трима бранители са играли на "Армията", единият от които и понастоящем е в отбора - Юрген Матей.

Първото лале, разцъфнало в Борисовата градина, действа именно в отбрана - Куидо Ланзаат. Юношата на Аякс пристига през юни 2007-а и без да блести под ръководството на Стойчо Младенов, става част от последната титла на ЦСКА през 2008 г., след което напуска. Играе в 10 мача в А група и 2 за Купата на УЕФА, включително при драматичното отпадане от Тулуза.

Вторият е Грегъри Нелсън, който през юни 2010-а идва като свободен агент. Крилото става най-успешният нидерландец на "Армията", печелейки купа и Суперкупа на България 2011, а в началото на 2012-а е продаден на Металург Донецк за 500 000 евро. Влиза с ЦСКА в групите на Лига Европа.

Друг бранител - Кристиан Супусепа, е взет пак от Стойчо Младенов през лятото на 2014-а, но не оставя сериозна следа и си тръгва, след като клубът не е изваден във В група, припомня "Тема спорт".

След завръщането в елита още трима нидерландци акостират в ЦСКА. Роланд Алберг вкарва 5 гола през пролетта на 2018-а (4 в три мача с Верея и един на Левски за купата) и си тръгва през лятото. Миналата пролет шампионът с Аякс и ексфутболист на Нюкасъл Върнън Анита изигра три мача, преди да настъпи пандемията и да разтрогне, а последното лале е настоящият титуляр в червената отбрана Юрген Матей.

Макар и родени в други страни, с нидерландско гражданство са били още четирима бивши армейци - Илиас Хадад (Мароко), Сендрино Мисиджан (Суринам), Едвин Джеси (Гана) и Стивън Перейра (Кабо Верде), запомнил се с автогола срещу Левски при загубата 0:1 през февруари 2019-а.