Тази вечер ЦСКА започва петото си участие в групова фаза на турнир на УЕФА, като след едно участие за Купата на УЕФА и три в Лига Европа сега е време за дебют в същинската фаза на Лигата на конференциите.

Прощъпалникът ще бъде гостуване на стар познайник - Рома, едва 11 месеца след онова сладко 0:0 насред "Олимпико", което напомни на всички на Стария континент за Убиеца на еврошампиони. Впечатлението за събуждането на ЦСКА на континенталната сцена бе затвърдено и от последвалата победа с 3:1 над римските вълци в София, макар и в мач без значение.

Сега момчетата на Стойчо Младенов потеглят с амбицията най-после да излязат от групата си, но съпротивата в лицето на Рома, шампиона на Норвегия Бодьо/Глимт и коравия украински Заря Луганск няма да е никак лека.

Днешното гостуване на ЦСКА срещу Рома на "Олимпико" ще бъде мач №19 срещу опонент от Апенините. Настоящият век превърна римските вълци в най-често срещания италиански съперник за червените - този ще бъде 4-ти дуел с Рома при юбилейното десето противопоставяне на тим от Ботуша.

Дотук балансът срещу джалоросите е негативен - 4 загуби, 1 равенство и 1 победа, като двата положителни резултата бяха постигнати през миналата есен в група А на ЛЕ. Като цяло армейско-италианските битки говорят за слабо представяне като статистика и цифри, но всъщност носят немалко приятни спомени за червена България.

Началото е поставено преди 61 години. Първият сблъсък между България и Италия на клубно ниво изобщо идва за КЕШ през сезон 1960/61, а ЦСКА елиминира големия Ювентус на Сарти, Бониперти, Чарлс и Сивори тъкмо завоювал 11-то си скудето. След първата среща на „Комунале” на 25 септември нещата изглеждат оплетени за торинци.

Два бързи гола на Северино Лойодиче в 5-ата и на Омар Сивори в 24-ата минута правят италианците сигурни в крайния успех, но на 12 октомври Юве е пометен с 4:1 пред 50 000 на „Васил Левски”.

Никола Ковачев-Тулата открива от пряк свободен удар през първото полувреме, а в 57-ата удвоява след разбъркване и изравнява общия резултат. После Панайот Панайотов с глава и Никола Цанев правят аванса на армейците съкрушителен, преди Бруно Николе да оформи крайното 1:4 в края. Ювентус е елиминиран, а ЦСКА взима първа победа над тим от Ботуша и първи италиански скалп.

Седем години по-късно, през пролетта на 1967-а, армейците изиграват епична трилогия на полуфиналите за КЕШ срещу Интер на големия ХелениоХерера и суперзвезди като Луис Суарес, СандроМацола, Факети, Пики... Първият мач на „Сан Сиро” завършва 1:1 с попадения на Факети в 45-ата и изравняване с човек по-малко от Никола Цанев в 66-ата минута (изгонен в 32-ата е Райков).

Реваншът на 26 април събира над 70 000 души на Националния стадион, а тимът на треньора Стоян Орманджиев надиграва нерадзурите до почивката. През втората част тимът от Милано се окопитва и в 62-ата минута Факети бележи отблизо, но с диагонален шут Никола Радлев изравнява в 78-ата и праща битката в трети мач... в Болоня. На „неутрална” италианска земя Интер печели с 1:0 и слага край на трилогията, а ЦСКА остава на косъм от финала и с чисто нов рейс, според фолклора.

През есента на 1975-а идва Епизод 2 от сблъсъците с Ювентус на старта на надпреварата за КЕШ. В редиците на Юве са бъдещите световни шампиони Дзоф, Джентиле, Ширея, Тардели, Каузио плюс Алтафини, Фурино, Морини и Роберто Бетега.

 В София Старата госпожа повежда чрез Пиетро Анастази в края на полувремето, а червеният щурм след почивката води до обрат с късни голове на Денев и Марашлиев, чийто фамозен гол в последната минута носи успеха с 2:1.

В Торино обаче Юве взема реванш за поражението у нас и за елиминирането си 15 лета по-рано. Джузепе Фурино бележи в 39-ата минута, а в 52-ата Анастази отново наказва Йордан Филипов за крайното 2:0, което класира италианците напред.

Осем години изминават преди през есента на 1983/84 вторият съперник за КЕШ да се окаже първенецът на Серия А Рома. В тима на треньора Нилс Лидхолм са световният шампион от 1982-а Бруно Конти, националите Танкреди, Пруцо и Нела, плеймейкърът Анчелоти плюс бразилските суперзвезди Тониньо Серезо и Фалкао.

На „Армията” опитните армейци, водени от Апостол Чачевски, имат леко предимство, но в 63-ата минута Фалкао промушва топката под плонжа на Велинов и носи минималния успех на Рома. Реваншът в Рим също завършва 1:0 за вълците с гол на Грациани.

В началото на 90-те в ЦСКА има обновяване на състава след продажбите на Стоичков, Пенев, Костадинов и Трифон Иванов. През 1991-ва на старта за Купата на УЕФА червените срещат амбициозния евродебютант Парма, който до края на десетилетието ще триумфира два пъти в турнира, а още през 1993-а ще вдигне КНК и Суперкупата на Европа.

Паро Никодимов обаче надхитря Невио Скала, в чиято селекция са бразилският страж Тафарел и талантливите Бенариво, Мели и Бролин. Нулевото равенство на „Армията” е последвано от голово реми 1:1 и елиминиране на пармалатите на "ЕниоТардини", като Джони Велинов спасява дузпа на Мели в 57-ата минута, а въпреки че Агостини открива в 71-ата, голът на чужд терен на Велиян Парушев в предпоследната минута класира ЦСКА напред.

През сезон 1994/95 идва третата битка на армейците с Ювентус, в първия кръг за УЕФА. В София победата на ЦСКА с 3:2 сюрпризира футболна Европа, като в тима на Марчело Липи личат имената на Перуци, Ферара, Ярни, Ди Ливио, Дешан, Виали, Раванели и 19-годишния Алесандро Дел Пиеро, които две години по-късно ще триумфират в Шампионската лига.

Два гола бележи Петър Михтарски, между тях с топовен шут вкарва и Милен Радуканов. Нередовна картотека на Михтарски и контестация на Юве, дошла според слуховете след „българско” подсказване, водят до служебна загуба с 0:3, а реваншът в Торино приключва при 5:1 - цели пет гола "зашива" Бялото перо Раванели, а почетният гол за българите е дело на вече редовно записания Михтарски.

През новия век първият италиански съперник за ЦСКА е Милан през есента на 2001 г. За Купата на УЕФА завърналите се към футбола ветерани Йордан Лечков и Любо Пенев помагат за отстраняването на Шахтьорите от Солигорск (Блр) и Донецк (Укр), но росонерите са твърде висока летва. На „Меаца” миланци печелят с 2:0 с голове на РуиКоща и Шевченко, а на „Армията” с глава вкарва Пипо Индзаги за успеха с 1:0.

Следват двете "групови засичания" на ЦСКА с Рома. През сезон 2009/10 римските вълци вземат две леки победи над водения от Любо Пенев състав - 2:0 на "Олимпико" с попадения на Окака Чука и Перота още преди почивката, а в София на Националния стадион джалоросите газят с 3:0 след два гола на Алесио Черчи и на 17-годишния дебютант ФилипоСкардиня.

Миналата есен, пак в ЛЕ, обаче червените се оказаха костелив орех за римляните - бойко реми 0:0 в Рим и престижен успех с 3:1 с откриващ гол на Тиаго и два на Али Соу, а младокът Миланезе изравнява за кратко в средата на първото полувреме.
Сега наред е Епизод 4 от битките с Рома, като този път на мостика на двата отбора ще бъдат Екзекутора и Специалния.

ЦСКА СРЕЩУ ИТАЛИАНСКИ ОТБОРИ В ЕВРОТУРНИРИТЕ

Сезон Турнир Фаза Мач Резултати

1960/61 КЕШ I кръг ЦСКА - Ювентус 0:2 г., 4:1 д.
1966/67 КЕШ 1/2-финал ЦСКА - Интер 1:1 г., 1:1 д., 0:1 н.
1975/76 КЕШ 1/16-финал ЦСКА - Ювентус 2:1 д., 0:2 г.
1983/84 КЕШ 1/8-финал ЦСКА - Рома 0:1 д., 0:1 г.
1991/92 УЕФА 1/32-финал ЦСКА - Парма 0:0 д., 1:1 г.
1994/95 УЕФА 1/32-финал ЦСКА - Ювентус 3:2* д. (0:3 служ.), 1:5 г.
2001/02 УЕФА II кръг ЦСКА - Милан 0:2 г., 0:1 д.
2009/10 ЛЕ групи ЦСКА - Рома 0:2 г., 0:3 д.
2020/21 ЛЕ групи ЦСКА - Рома 0:0 г., 3:1 д.

Баланс: 18 мача, 4 победи, 5 равенства, 9 загуби, г.р. 16-27