В понеделник ще бъде официално обявено становището на Министерство на здравеопазването, оформено като заповед, важаща за цялата страна, относно новите противоепидемични мерки срещу коронавируса. Те касаят пряко искането на ЦСКА да бъде допусната публика на мачовете на тима от шампионата и тези от евротурнирите, сред които е предстоящото домакинство на Зоря Луганск, пише "Труд". 

Вчера изпълнителният директор на "армейците" Филип Филипов се срещна с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и неговия заместник д-р Александър Златанов във връзка с временните противоепидемични мерки на територията на София-град, които вече са в сила поради статута на столицата в червената зона.

Предложението на ЦСКА е здравните власти да разрешат на привърженици с ваксинационен паспорт и сертификат да могат да гледат на живо предстоящите двубои на "червените" в Първа лига и в груповата фаза на Лигата на конференциите.

„Вярваме, че държавните органи ще последват примера на колегите си от цяла Европа, където зрители с действаща активна ваксина, както и тези, които предоставят отрицателен PCR или антигенен тест, могат да гледат футболни срещи на стадионите при спазването на изискванията на местните власти. Благодарим на д-р Кацаров и д-р Златанов за възможността за среща и за активния диалог с тях в последните няколко дни. Призоваваме феновете да са отговорни към себе си, към любимия клуб и към обществото и да се ваксинират", коментира след срещата Филип Филипов.

ЦСКА посреща Ботев (Пловдив) утре от 19:15 ч. на стадион "Българска армия", а в четвъртък се изправя срещу Зоря (Луганск). Мачът от групите на Лигата на конференциите ще се играе на Националния стадион "Васил Левски" от 22:00 ч. 

Вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изпрати доклад с препоръки до здравното министерство, в който също препоръчва да се въведе здравен сертификат и за спортните събития в страната. Той е препоръчал достъпът до обществени обекти да бъде само със сертификат или с отрицателен антигенен или PCR тест, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, Кунчев предложи да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада

Министърът на здравеопазването е разпоредил докладът да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки. Той свиква извънредно заседание с разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения.