Едно от историческите дербита в българския елит се завръща днес след прекъсване от над 6 години и половина. ЦСКА и Локомотив София се изправят един срещу друг на стадион „Българска армия“ от 17:15 часа, притиснати от негативните серии, в които се намират.

Армейците записаха две загуби в последните си два мача. И ако поражението от Бодьо/Глимт влизаше в графата „очаквани“, то резултат 0:2 срещу Лудогорец в Разград сериозно „дръпна ръчната“ на ЦСКА по пътя към така чаканата титла. Локо София пък се намира в поредица от 7 шампионатни мача без победа. Железничарите започнаха сезона изненадващо добре, като след първите няколко кръга се намираха в горната част на таблицата. С времето обаче резултатите се влошиха и в момента червено-черните се намират в последната четворка на класирането. Освен това едва три дни след гостуването на „Армията“ за футболистите на Иван Колев предстои домакинство на другия претендент за първото място – Лудогорец. В ситуация, в която Локомотив се нуждае от точки, програмата със сигурност не е по вкуса на клуба.

ЦСКА също не е облагодетелстван от своя календар, като в предстоящите 19 дни тимът ще изиграе 6 двубоя. Един от тях е домакинството на Рома в Лигата на конференциите. Той може да послужи единствено като бонус за армейците. Останалите 5 срещи обаче са задължителни за печелене, ако червените искат интригата за първото място в шампионата да се поддържа в някаква степен и напролет. Декемврийският маратон за футболистите на Стойчо Младенов започва днес, а феновете на 31-кратните шампиони със сигурност не помнят с добро предишните срещи с предстоящия съперник, пише "Тема спорт". Тези за първенство датират от пролетта на 2015 година, като Локомотив спечели два от трите мача с ЦСКА, а един завърши наравно.

Това е и последният шампионатен двубой досега от 73-годишното съперничество. Сблъсъкът на 23 май се изигра в „Надежда” и завърши при резултат 1:1. След края на кампанията двата отбора загубиха професионалните си лицензи, а чак през този сезон Локомотив успя да завърши успешно обратния път към елита. Железничарите обаче успяха да ударят армейците и докато бяха в долните дивизии. През есента на 2016-а те отстраниха червените от турнира за Купата на България след победа с 2:1.

Така освен серията си от 2 поредни загуби днес ЦСКА ще трябва да слага край на поредицата от 4 двубоя без победа срещу Локомотив София (б.а. – 3 за първенството и един за купата). Не го ли сторят, червените ще абдикират от битката за титлата още сега, което пък историята показва, че често води до сериозни сътресения в Борисовата градина.

Армейците желаят да останат в борбата за титлата, а железничарите – да запазят мястото си в елита. Дербито между двата тима винаги е носило големи емоции за феновете, а предпоставките сочат, че и днес не трябва да се очаква нищо по-различно.