Министърът на спорта Радостин Василев е поел ангажимент да не решава еднолично казуса с партньорство между държавата, чрез дружеството Сердика спортни имоти АД и ЦСКА във връзка с изграждането на стадион „Българска армия“. Решението щяло да бъде взето от Министерски съвет, пише „Мач Телеграф“. Въпросът към министъра по горещата тема бе зададен от депутата Йордан Терзийски. Засега се обсъждат два варианта за партньорство – чрез създаване на смесено дружество или чрез концесия. Възможна е обаче и някаква трета форма на партньорство.

Преди седмица собствениците на ЦСКА Гриша Ганчев и Юлиян Инджов се срещнаха с министър Радостин Василев, като след това се разбра, че до септември трябва да излезе разрешителното за строежа на „Армията“, като според първоначалните планове до декември 2023 стадионът трябва да е завършен. Радостин Василев обясни още, че в момента се прави анализ на най-удачната форма на партньорство, като тя все още не е избрана.

Друг от въпросите на Йордан Терзийски гласи следното: „Анализиран ли е рискът задълженията на ПФК ЦСКА АД да станат изискуеми от кредиторите и какво би се случило със стадиона и въпросното дружество, при положение, че стадионът стане част от капитала на новото дружество чрез апорт? Възможно ли е да се повтори прецедента със стадион Лазур и възможно ли е един държавен стадион да попадне в частни ръце и то за погасяване на задължения от кредитори? Как е защитен интересът на държавата, която в случай е принципал в Сердика спортни имоти ЕАД?“

От своя страна министър Василев обяснява, че държавният интерес ще бъде защитен чрез изискване на банкова гаранция при започване на строителство. Депутатът споделя и притеснението си от слуха, че Сердика спортни имоти АД има вземания в рамките на 2,5 млн лв от ПФК ЦСКА АД за наеми и практически е пред фалит. Терзийски пита също така има ли направен одит на Сердика спортни имоти и какъв е резултатът от доклада.

Министър Василев е категоричен, че ще предостави пред Народното събрание доклада на Сердика спортни имоти АД за задълженията на „червения“ клуб. Той обещава да не се пристъпва към по-нататъшни действия преди изчистването на задълженията между двете страни.

Снимка: БГНЕС