Галерия

ЦСКА излъга с 1:0 Базел в първи мач от плейофите на Лигата на конференциите.

"Червените" стигнаха до трудния успех с автогол на Серхио Лопес в 71-ата минута след отлична атака по десния фланг. Така "армейците" записаха победа №100 в Европа и за първи път в историята си могат за играят три поредни години в груповите фази.

Срещата на националния стадион "Васил Левски" беше равностойна и с голяма заслуга за резултата е и Густаво Бусато, който направи решаващо спасяване в самия край на първото полувреме.

Като цяло ЦСКА създаде повече опасности пред вратата на Базел и заслужено взе крехкия аванс преди реванша, който ще се играе точно след седмица в Швейцария.  


Базел започна мача по-активно, но в 5-ата минута ЦСКА организира отлична контра, при която едва не се стигна до откриване на резултата. Джонатан Линдсет с пас като по конец изведе Брайън Морено, който финтира защитник и шутира, но ударът беше блокиран от бранител, който се хвърли по невероятен начин на шпагат. Малко по-късно Юрген Матай засече с глава от границата на вратарското поле, но в аут.

Швейцарците не се стреснаха от напечените моменти пред вратата им и Фабиан Фрай беше намерен на отлична позиция, но опитът му беше слаб и Густаво Бусато не беше затруднен. После пресата на ЦСКА затрудняваше до краен предел Базел и удар на Георги Йомов беше уловен от Марвин Хиц.

В средата на полувремето Тибо Вион центрира от фаул, Маурисио Гарсес засече с глава, но покрай целта. По-късно асът на ЦСКА отново се озова на подобна позиция и стреля, но мерникът му пак не беше точен. В самия край на полувремето "червените" отново пропуснаха да поведат, след като Мено Кох скочи най-високо при корнер, но топката мина на сантиметри от гредата.

Но това далеч не беше всичко за първите 45 минути и дълбоко в добавеното време Лиам Милар бе изведен сам срещу Бусато, но бразилският страж се намеси перфектно.

Началото на втората част не предложи опасности, въпреки че и двата отбора се опитваха да атакуват, но изпитваха затруднения в последната третина на терена.

Така се стигна до 71-ата минута, когато ЦСКА поведе след хубава атака по десния фланг. Иван Турицов с хубав пас намери Гарсес, който пусна остро подаване пред вратата. И там Серхио Лопес си заби автогол, в опита да изчисти пред дебнещите Лазар Туфегджич и Карамоко Бамба.

После футболистите на Базел изглеждаха изключително разколебани и пред Бамба се откри чудесна възможност да удвои преднината, но в решаващия момент беше спрян. В 86-ата минута ЦСКА имаше сериозни претенции за дузпа за игра с ръка на Адам Шалай, но главният съдия отсъди фаул в атака срещу унгарския национал. 

До края не падна нов гол и "армейците" спечелиха с 1:0. 

ЦСКА - Базел 1:0

Голмайстор: 1:0 Лопес (71-авт)

ЦСКА: 1. Бусато, 19. Турицов, 2. Матей, 4. Кох, 6. Петров, 21. Юга, 10. Йомов (68-Туфегджич), 15. Вион (83-Жеферсон), 7. Линдсет, 27. Гарсес, 28. Морено (58-Бамба)
Треньор: Саша Илич

Базел: 1. Хиц, 22. Лопес, 15. Нуху, 4. Комас, 21. Пелмард, 8. Диуф, 23. Бургер (80-Шалай), 27. Ндиайе, 20. Фрай, 7. Милър, 9. Адеми
Треньор: Александър Фрай

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Дуйе Струкан (Хърватия)
Жълти картони: Турицов, Вион (ЦСКА); Нухи, Адеми, Диуф (Базел)