ЦСКА все още, както и през есента, не успява да надиграва съперниците си в продължителни епизоди от мачовете. За разлика от тогава обаче, армейците демонстрираха, че през зимата са свършили много работа относно изработването на своите голове. Защото не само в първия дял на шампионата, но и като цяло в последните години, повечето попадения на тима падаха или след грешки на противника, или след индивидуални проблясъци на някой от футболистите в червено. Сега тенденцията е съвсем различна – отборът вкарва красиви изработени голове, при които в комбинация влизат по няколко играчи. А за някои от тях личи, че е отделяно специално внимание по време на тренировките, тъй като следват определени шаблони в нападение.

Единият е свързан с острите успоредни пасове, или тези назад от аутлинията, които атакуващите състезатели се стремят да дават, когато се намират встрани от вратата. По този начин ЦСКА вкара няколко пъти на Берое, както и на Ботев Пловдив и Спартак Варна. Най-често главно действащо лице в тези ситуации е Брадли де Нойер, който разви страхотно партньорство с Джонатан Линдсет и Дюкенс Назано. Именно хаитянинът е и човекът във форма в червеното нападение с 5 гола и 3 асистенции в 6 мача. Освен че се оказва на правилното място, за да материализира усилията на съотборниците си, той на няколко пъти се отличи с чудесни извеждащи подавания от центъра на терена – за Гарсес срещу Ботев Пд и Хайнц срещу ФК ЦСКА 1948 Сф. Червените продължават да са силни и при друг елемент – статичните положения, като така вкараха откриващия гол срещу канарчетата. Тимът върши много работа на тренировъчното игрище и това си личи, като тенденцията ЦСКА да вкарва красиви, футболни, изработени попадения е налице за първи път от поне няколко години.

Головете на ЦСКА през пролетта:

1:1 срещу Берое – Дюкенс Назон успява да избяга от засадата и получава дълъг пас от Християн Петров в наказателното поле. Хаитянинът овладява и замахва, че ще стреля, след което пуска майсторски успореден пас, който преминава през куп от играчи преди в крайна сметка Де Нойер с мощен диагонален шут да го прати в мрежата.

2:1 срещу Берое – Хайнц получава в подстъпите на пеналта и с подаване, разсичащо отбраната намира Гарсес вдясно. Бразилецът връща към точката на дузпата към Кареасо, чийто удар среща гредата, но при добавката Морено бележи на празна врата.

3:1 срещу Берое – Линдсет извежда Де Нойер зад защитата по левия фланг, а той с едно докосване праща топката отново към точката на дузпата, откъдето Назон засича. Първият му удар е спасен от Караджов, но при втория прошка няма.

4:1 срещу Берое – Кареасо е фаулиран в наказателното поле, след ново остро центриране по земя, а Турицов вкарва отсъдената дузпа.

1:0 срещу Ботев Пд – Хайнц центрира от корнер на първа греда, Линдсет продължава към малкия пеналт, откъдето Назон насочва топката в мрежата.

2:0 срещу Ботев Пд – Де Нойер получава по лявото крило и превзема близо 30 метра с топка в крака, като стига до аутлинията, откъдето връща към Назон, който с мощен шут бележи.

3:1 срещу Ботев Пд – Линдсет отнема в центъра на терена, топката попада в Назон, който напредва и с прецизен пас намира отскубващия се зад защитата Гарсес. Бразилецът преодолява с доза късмет вратаря и бележи в опразнената мрежа.

1:0 срещу Септември – Матей изпълнява тъч, въпреки че защитата на съперника не е готова, след като топката е изкарана доброволно от техен играч. Назон се измъква по десния фланг и останал очи в очи с вратаря отбелязва.

1:0 срещу Локо Пд – Хайнц нахлува в подстъпите на наказателното поле и подава към Линдсет. Пасът е пресечен, но топката попада в Назон, който се нуждае от само 3 докосвания за да преодолее защитник в бяло и черно и да разстреля вратаря Хоркаш.

1:0 срещу ФК ЦСКА 1948 Сф – Назон получава с гръб към противниковата половина в центъра, успява да се обърне покрай защитник и да подаде зад отбраната към набиращия скорост Хайнц. Норвежецът надбягва Лясков, преодолява го със залъгващи движения и с премерен удар по земя вкарва от дъгата на наказателното поле.

1:0 срещу Спартак Вн – Де Нойер прави двойно подаване с Шопов по левия фланг и центрира успоредно на малкото наказателно поле. Назон се разминава, но на задна греда Гарсес засича по диагонала с левия крак и не оставя шансове на вратаря.

 

Материал на Мартин Костадинов