Седемкратният европейски клубен шампион Милан изхвърча от Шампионската лига, след като загуби с 1:2 от резервите на шесткратния шампион на Европа Ливърпул в решителен последен мач от група „В“. Крахът за трагично представилия се в този мач тим на „росонерите“ е пълен, защото участието им евротурнирите за този сезон приключва, след като пропадна и възможността на продължат в Лига Европа напролет.

Милан допусна пълен обрат срещу Ливърпул. Домакините поведоха с гол на Фикайо Томори, но Мохамед Салах и Дивок Ориги донесоха победата за гостите. Дори „мърсисайдци“ могат да съжаляват, че не спечелиха по-убедително.

По този начин завръщането на Милан в групите на Шампионската лига след 8 –годишно отсъствие завърши с пълен крах. „Росонерите“ приключват на 4-тото място с актив от 4 точки. Ливърпул е първи с 6 победи от 6 мача и 18 точки. Хората на Юрген Клоп направиха и нещо невиждано за английски отбор. „Мърсисайдци“ влязоха в историята като първият тим от Албиона, спечелил и шестте си си мача в групите на Шампионската лига.

Второто място завоюва Атлетико Мадрид, който победи с 3:1 Порто като гост и финишира със 7 точки. Порто остана трети с 5 точки и продължава в Лига Европа.

Треньорът на Милан Стефано Пиоли заложи на най-доброто, с което разполага с момента с оглед на множеството кадрови проблеми в състава. Той не можеше да разчита на Симон Кяер, Рафаел Леао, Оливие Жиру и още няколко от основните си единици. Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп  излезе с почти изцяло резервния си отбор. От твърдите му титуляри двубоя започнаха само Алисон, Мохамед Салах и Садио Мане.

В началните минути на двубоя „мърсисайдци“ владееха повече топката, а Милан така и не осъществи първоначален домакински натиск. Първият точен удар отправиха именно гостите чрез Неко Уилямс в 4-ата минута. Той шутира от границата на наказателното, но не затрудни Менян.

В 9-ата минута дойде ред и на „росонерите“ да опитат да пратят топката в мрежата на Алисон. Фикайо Томори засече с глава центриране от фаул, но бразилският страж се справи.

Гостите продължиха да доминират при притежанието на топката, а хората на Стефано Пиоли явно действаха по-предпазливо. В 20-ата минута Конате  стреля с глава след поредния корнер за Ливърпул, но прати топката високо над вратата.

Златан Ибрахимович навлезе в пеналта в 28-ата минута, но си затвори ъгъла и спечели ъглов удар. Секунди по-късно след неговото изпълнение Милан откри резултата чрез изненадващ голмайстор. Фикайо Томори прати топката в мрежата на Алисон за 1:0 с добавка отблизо, след като вратарят парира удар на Романьоли.

Ливърпул отвърна на предизвикателството 3 минути по-късно с шут на Ориги, спасен от Менян. Изравняването обаче не закъсня. Мохамед Салах се озова в прегръдките на своите в 36-ата минута. Египетската звезда матира Менян също след добавка, след като голкийпърът изби удар на Окслейд-Чембърлейн - 1:1.

До почивката гостите продължиха да са по-активният отбор, но не паднаха повече попадения.

Малко след подновяването на играта Минамино направи страхотен рейд между защитниците на Милан, но ударът му премина далеч от целта.

Домакините изразиха претенции за дузпа в 51-ата минута, когато Кесие се свлече в пеналта, но съдията и ВАР не видяха нарушение на правилата.

Милан продължи да не прилича на отбор, за който този мач е на живот и смърт. Вместо да натиснат и да търсят задължителната победа, се стигна до пълен обрат в полза на Ливърпул. Авторът на гола за Милан Фикайо Томори направи ужасяваща грешка, подарявайки топката на Садио Мане. Сенегалецът нахлу в пеналта и шутира, Менян боксира мощния му шут, но топката попадна у непокрития Дивок Ориги, който с глава смрази трибуните за втори път – 1:2.

„Росонерите“ отговориха с шут на Крунич в 61-ата минута, преминал на гредата. В 63-ата минута Клоп реши да извади от терена Салах и Мане, за да им даде почивка.

Това не попречи на гостите да продължат да създават още главоболия на италианския тим. Ориги профука нови две възможности в рамките на 5 минути.

До края Милан нямаше сили дори да изравни. Най-чистото положение профука Кесие в 86-ата минута, когато се озова сам срещу Алисон, но не успя да го преодолее.

Милан – Ливърпул 1:2

Голмайстори: 1:0 Фикайо Томори (29), 1:1 Мохамед Салах (36), 1:2 Дивок Ориги (55)

Милан: Менян, Калулу, Романьоли, Томори, Ернандес, Тонали, Кесие, Месиас, Диас, Крунич, Ибрахимович

Ливърпул: Алисон,  Уилямс, Конате, Филипс, Цимикас, Мортън, Окслейд-Чембърлейн, Минамино, Салах, Ориги, Мане