Антонио Конте и Лаутаро Мартинес имаха лека разправия покрай тъчлинията миналата среда. На следващия ден си устроиха подобие на боксов мач за забавление на целия отбор, а Ромелу Лукаку влезе в ролята на човека с мощния глас, който обявява имената на боксьорите в двата ъгъла на ринга.

Впоследствие всички заедно си спретнаха приятелско барбекю. Сигурно Конте си мечтае всички проблеми в клуба да могат да се решат по този начин. Истината е обаче, че Лаутаро може да напусне "Сан Сиро" през лятото, тъй като собствениците на Интер имат сериозни финансови проблеми.

Само две седмици след като спечели първата си титла в Серия "А" от 11 години "нерадзурите" са изправени пред една от най-големите кризи в последните години. Самият Конте спря да се явява пред медиите, за да не бъде питан какво се случва с парите в клуба.

Имаше надежди, че след завръщането на собственика Стивън Жанг в Милано след седеммесечно отсъствие нещата ще се подобрят. Вместо това в клуба настъпи истински хаос. Седмица преди собственикът да се присъедини към Конте и играчите си на площада по случай първата титла от 2010 година, Жанг посети тренировка на "нерадзурите", на която помоли всички служители в клуба да намалят заплатите си.

Според изпълнителния директор Бепе Марота Жанг е описал тежката финансова ситуация, в която се намират всички клубове в Европа в момента, включително и Интер. "Той просто искаше да информира хората за трудностите, които изпитват всички в момента, но не се е държал като диктатор; не е давал заповеди на никого", каза Марота.

Но и каза, че футболистите може да трябва да се съгласят да се лишат от заплатите си за два месеца в името на това да се съберат 25 милиона евро до 30 юни, с които да бъде спасен клубът. Все пак се появи мистичен американски инвеститор, от когото се очаква да налее 200 милиона евро. Въпреки това в клуба се нуждаят играчите да намалят заплатите си с 15%. И ще имат проблеми в това да ги убедят в правотата на тази мярка.

В следпандемичната обстановка изключително високите заплати на играчите по целия свят най-накрая се превърнаха в централна тема за клубовете. И въпреки че футболистите на много места се съгласиха на орязванията, не навсякъде случаят е такъв.

"Не бих се замислил да намаля заплатата си, ако клубът изпитва проблеми; трябва да се помага в такава ситуация - каза наскоро италианската легенда Паоло Ди Канио пред Sky Sport Italia. - Футболистите са привилегировани и печелят много пари. Гадно е да ти намалят заплатата след спечелена титла, но аз бих го приел."

Но далеч не всички мислят като Ди Канио, въпреки опитите на собственика да ги убеди в обратното. Играчите бяха уверени, че ще си получат всички бонуси за спечеленото Скудето, но отново им бе напомнено, че трябва "да направят правилното нещо", за да спасят клуба.

Интер далеч не е единственият клуб в Италия, който води битка за финансовото си оцеляване. Миналия петък водещите отбори от Серия "А" са се събрали на тайна среща, съобщава "Тутоспорт", на която са гласували единодушно да намалят харчовете си, не само в смисъла на заплати.

Старши-треньорът Конте също няма как да е доволен от това, че футболистите му са принуждавани да намалят заплатите си, но по-голямата му грижа е какво ще стане на "Сан Сиро" през лятото и по-точно кой ще остане там за следващия сезон.

Според последните информации, Конте е имал среща с Жанг, на която е поискал гаранции, че клубът няма да се разделя с ключовите си футболисти. Италианският специалист е поискал Лукаку, Лаутаро, Николо Барела, Алесандро Бастони и Ашраф Хакими да получат статута "недосегаеми".

И всичко в това на фона на безбройните трансферни слухове около всеки един от тях. За интерес към Лаутаро от страна на най-големите клубове в Европа се говори от известно време, а сега се споменава за такъв и от Манчестър Сити към Лукаку след фантастичния сезон на белгиеца. Засега Конте отказва да коментира темата, но съвсем скоро няма да има друг избор. А когато си отвори устата, много неща ще станат ясни.


Материал на webcafe.bg