Бепе Марота го направи отново. И го знае отлично. Изпълнителният директор на Интер не искаше да продава Ромелу Лукаку през лятото. Но му се наложи.

Белгийският нападател бе голямата звезда на "нерадзурите" по пътя към титлата миналия сезон, но му се отвори шанс за завръщане във Висшата лига и Челси и той го сграбчи. Интер пък сграбчи едни 115 милиона евро, тъй като отлично знаеше, че ако ще се разделя с основния си източник на голове, то това няма да се случи евтино.

На негово място на "Джузепе Меаца" пристигна Един Джеко. Босненският нападател, който през март ще навърши 35, бе трансферна цел още на бившия старши-треньор - Антонио Конте, но Интер успя да го вземе едва за заместник на Лукаку.

През миналата кампания Джеко се отчете с едва седем гола в Серия "А". И трябваше да замести човек, отбелязал над три пъти повече. Изглеждаше невъзможно, но го направи.

Още едно доказателство за гениалността на Марота, който е известен със способността си да прави невероятни свободни трансфери. Правеше го осем години като шеф в Ювентус, но от три години насам се е заел със същата работа и в Интер. Подобен гениален трансфер без пари бе този на Хакан Чалханоглу от градския съперник Милан.

"Лукаку беше продаден за 115 милиона евро, а купихме Джеко без пари - каза Марота пред Corriere della Sera. - На терена голяма разлика няма."

Подобно изказване щеше да граничи с лудостта преди няколко месеца. Но в последно време Лукаку има трудности в Челси, към които бе добавена и контузия в глезена.

Белгиецът има едва четири гола в 14 мача във всички състезания за "сините" от началото на кампанията, докато Джеко изглежда като прероден под ръководството на Симеоне Индзаги. Босненецът вече има 11 попадения в 21 мача във всички състезания, включително осем в 16 в Серия "А", което повече от целия му принос през миналия сезон.

Последното му попадение дойде при класическия успех срещу бившия му тим Рома. Джеко отказа да се зарадва, но със сигурност отвътре е бил доволен от поредния си точен завършващ удар.

"Един е един от най-добрите нападатели в Европа. Радвам се, че имам възможността да работя с него - каза Индзаги. - Той може да води атаката сам, както и да поделя тази отговорност с други."

Самият Джеко имаше доста проблеми с треньора в бившия си тим, след като отношенията между него и Паоло Фонсека в Рома пропаднаха тотално. Сега босненецът се радва на работата с Индзаги.

"Този отбор на Интер е най-офанзивно настроеният, в който съм играл, заедно с онзи Манчестър Сити на Роберто Манчини", каза цитираният от webcafe.bg Джеко пред Gazzetta dello Sport.