Всичко на тази планета има начало и край. И изглежда 9-годишната доминация на Ювентус в Серия "А" приключва. "Бианконерите" снощи загубиха голямото дерби с Интер с 0:2 и все повече се отдалечават от върха, който е окупиран от миланските грандове.

Няма нищо по-нормално от това "Старата госпожа" да премине през преходен период и да отстъпи короната си. Напротив, това може да подейства освежаващо за клуба, откъдето потърсиха нов импулс с назначаването на Андреа Пирло за треньор. И какъв по-добър импулс от това да започнеш от нулата и като подгласник?

Сезонът в калчото е почти преполовен и е време за равносметки. Маестрото явно не може да дирижира, когато Юве се изправи срещу добре подредени защити. Видя се срещу Кротоне, Верона, Беневенто и снощи срещу Интер.

Антонио Конте търпи критики на Ботуша, че няма план "Б", когато мачовете се завържат, но тотално надигра младия си и неопитен колега. Спецът напипа слабото място на "Старата госпожа" и хвърли всички сили по левия й фланг. Там Джанлука Фработа и Аарън Рамзи бяха тотално надиграни, а тази част на терена е основна в схемата на Пирло.

Той разчита на крайния защитник да действа като бек-халф, докато крилото да влиза навътре в центъра. Т.е., футболистите на тази позиция трябва да са много енергични и да се връщат бързо в защита, но Ашраф Хакими притежава далеч по-голяма скорост от двамата и Конте не се поколеба да използва това оръжие.

Далеч съм от мисълта за освобождаване на Пирло, това си е работа на ръководоството, но не Конте, а той показа, че няма план "Б", когато отборът му трябва да разбива здрави защити. Неслучайно легендарният халф иска да подсили състава си с класически плеймейкър.

И каква по-голяма символика от това Интер на Джузепе Марота и Конте да спрат хегемонията на Юве? Или пък романтика 39-годишният Златан Ибрахимович и неговият Милан да спечелят Скудетото? Ясно е, че "бианконерите" няма да се откажат от битката, докато имат шансове. Но сега изглежда, че основната цел трябва да е Топ 4, защото евентуално пропускане на Шампионска лига може да се окаже огромен проблем и да не се получи ефектът на рестарта.