Италианският хегемон Ювентус спечели рекордна 9-та Суперкупа на страната, след като победи с 2:0 Наполи на стадион "Мапей" в Реджо Емилия.

В герой за шампионите се превърна обичайният заподозрян Кристиано Роналдо. Петкратният носител на Златната топка се разписа 64-ата минута на мача за 1:0. По-късно Лоренцо Инсиние пропусна дузпа, с което се превърна в големия грешник за южняците. Дълбоко в добавеното време Алваро Мората оформи крайния резултат.

Юве беше по-добрият отбор на терена и спечели съвсем заслужено. Така "Старата госпожа" отново е Супершампион на Италия, след като преди година това признание й беше отнето от Лацио.  


Хуан Куадрадо се завърна в титулярния състав на шампионите, след като тази сутрин даде отрицателна проба за коронавирус, следобед пътува към Реджо Емилия и беше хвърлен от 1-ата минута. Той зае мястото си отдясно на защитата, отляво застана Данило. Деян Кулушевски беше предпочетен пред Алваро Мората за партньор на Кристиано Роналдо в атака.

Джовани Ди Лоренцо се завърна за Наполи, след като пропусна разгрома с 6:0 над Фиорентина заради наказание. Невъзстановеният Андреа Петаня поведе атаката, зад него Дженаро Гатузо заложи на капитана Лоренци Инсиние, Пьотр Жиелински и Ървинг Лозано. Дрис Мертенс, който също не е готов на 100%, седна на пейката.

Това беше четвърти мач между двата отбора за Суперкупата на Италия. Преди него Наполи имаше две победи, с 5:1 през 1990 г. и с дузпи през 2014 г. Единственият успех на Юве беше през 2012 г. с 4:2 след продължения. Противниците играха и за първи път през сезона един срещу друг, защото срещата за първенство още не се е състояла.

Тя беше отложена заради два случая на коронавирус в Наполи. Първоначално "партенопеите" бяха наказани с отнемане на една точка и служебна победа за Ювентус, но след обжалване беше решено двубоят да се изиграе, но още няма дата.

Първото полувреме на стадион "Мапей" не предложи зрелище и премина при разменено надмощие. Още в началото Кристиано Роналдо се пребори и стреля, но неточно. По-късно Данило се измъкна, но Давид Оспина спаси удара му. При атаката имаше и засада, която беше маркирана впоследствие.

Постепенно Наполи изравни играта и погледна смело в предни позиции. Войсчех Счесни без проблеми улови изстрел на Лоренцо Инсиние от фаул, а в 29-ата минута полякът показа фамозен рефлекс. Ървинг Лозано се измъкна и засече с глава центриране, но вратарят с чудесна намеса отрази.

В 40-ата минута Роналдо получи хубав пас и стреля от ръба на пеналта, но над напречната греда. До края на полувремето Леонардо Бонучи се опита да засече след подаване от фаул, но Оспина го изпревари.

Втората част започна с голям пропуск за Юве. Уестън Маккени центрира успоредно на голлинията, Федерико Бернардески засече, но вратарят заби топката на голлинията. Шампионите продължиха да натискат и опасен удар на Родриго Бентанкур беше блокиран от Маио Руи.

В 64-ата минута Ронало и Хуан Куадрадо се пребориха за топката на фланга и португалецът центрира. Но точно преди Маккени да засече, защитник изчисти в корнер. След неговото изпълнение се получи разбъркване, кълбото удари Тимо Бакайоко и стигна до Кристиано, който нямаше как да сбърка от непосредствена близост за 1:0!

В 79-ата минута Паоло Валери даде дузпа за Наполи след ВАР. При ситуацията Дрис Мертенс влезе в гръб на Маккени, който се опита да подаде, но ритна крака на белгиеца. Зад топката застана Лоренцо Инсиние, който не уцели вратата. В 95-ата минута Лозано можеше да прати мача в продължения, но Счесни спаси. Последва контра за Юве, при която Куадрадо намери Алваро Мората, който вкара за крайното 2:0 и торинци спечелиха Суперкупата. 

Ювентус – Наполи 2:0

Голмайстор: 1:0 Роналдо (64), 2:0 Мората (96)

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Бонучи, Киелини, Данило, Маккени, Артур, Бентанкур (84-Рабио), Киеза (46-Бернардески), Кулушевски (82-Мората), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Манолас, Кулибали, Марио Руи (85-Йоренте), Бакайоко (67-Елмас), Деме (84-Политано), Лозано, Жиелински, Инсиние, Петаня (72-Мертенс)
Треньор: Дженаро Гатузо

Реджо Емилия, ст.: "Мапей"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Роналдо (Ювентус); Жиелински (Наполи)