За една вечер Ювентус се смъкна от второто до седмото място в Серия А, след като от актива на отбора бяха отнети 10 точки заради финансови нарушения. Джон Елкан, който е собственик на компанията, притежаваща бианконерите, засега не гледа по-далеч от края на сезона. „Със сигурност моментът е труден на терена и извън него, но Юве винаги се е изправял срещу трудностите и е ставал по-силен. Говорих с треньора Алегри и той усеща отговорността на нашата история. Целта е в оставащите 2 кръга на Серия А да си заслужим мястото в Европа по спортен път“, каза Елкан, но след неговите думи бъдещето остава обвито в мъгла. Постът на Макс Алегри също е поставен под въпрос, въпреки че специалистът има солиден договор до 2025 г. на стойност 9 милиона евро на сезон. Самият наставник вече обяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки че част от тифозите му я поискаха. Тежкото поражение с 1:4 от Емполи е трудно за преглъщане и поставя голяма сянка върху Макс, но сега на дневен ред е класирането за Европа на всяка цена – останалото ще се решава после.

Най-ясно от всичко е, че селекцията на Старата госпожа за последната година и половина се превърна в пълен провал. Почти всички нови попълнения не успяха да изпълнят очакванията и сега е нужен нов силен човек като спортен директор, който да даде старт на прераждането. Избраният за тази роля е Кристиано Джунтоли. Той все още има действащ договор с Наполи, от който трябва да се освободи, но в торинския гранд са оптимисти, че ще успеят да го привлекат. Ако нещо с Джунтоли се обърка, не липсват резервни опции. Такава е повишението на Джованни Манна, който в момента е отговорник за дублиращия отбор на Юве. В полезрението е и Джовани Роси от Сасуоло, който вече е работил при бианконерите и е близък до Макс Алегри.

Назначението на спортен директор ще помогне да не се повтарят грешките от последните трансферни прозорци, ръководени от Федерико Керубини под надзора на старши треньора. По-голямата част от направените решения не се отплатиха. Показват го и фактите. От януари до август 2022 г. Ювентус взе девет играчи и повече от половината от тях не показаха представяне, което да отговаря на очакванията. Денис Закария изкара само 6 месеца в клуба и бе пратен под наем в Челси, тъй като не влизаше в сметките на Алегри. За Душан Влахович пък бяха платени 80 милиона евро, за да се превърне в новата суперзвезда на тима, но не се случи нищо такова.

Единственото положително откритие бе защитникът Гати, който бе взет още през януари 2022 г., но довърши миналата кампания във Фрозиноне. Положителни оценки заслужават бразилецът Бремер и Филип Костич, но същото не може да се каже за Пол Погба, Анхел ди Мария и Паредес. Французинът така и не игра заради продължаващи здравословни проблеми, а това превърна Юве в заложник на неговата заплата от 10 милиона евро на година. Ди Мария не успя да се превърне в достатъчно решителен играч, което най-вероятно ще накара клуба да го обяви за прекалено скъп лукс – евентуално негово оставане ще струва още 6 милиона евро. На кантар е положението с поляка Аркадиуш Милик, който направи силни мачове, но напоследък се намира в голяма суша. Със сигурност обаче си тръгва Паредес, който тотално разочарова и няма да бъде активирана опцията за постоянен негов трансфер.

Фабиана ДЕЛА ВАЛЕ, GAZZETTA DELLO SPORT, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС