Машина за голове, която троши рекорди. Байерн Мюнхен пренаписа историята на европейския футбол, разгромявайки Барселона с немислимото 8:2 в снощния четвъртфинален сблъсък между двата отбора в Шампионската лига. Цял свят говори за чудото от Лисабон. Да, баварците бяха сочени за фаворити, но никой не е очаквал, че каталунците ще бъдат пометени по този срамен за тях начин.

В официалната страница на Байерн очаквано се заиграха с цифрата 8 и посочиха толкова на брой факти за магическата "португалска" нощ. Ето ги и тях:

1. Голов рекорд
За първи път от създаването на Шампионската лига се намери отбор, който да вкара цели 8 гола в елиминационен мач. Иначе за последно в Европа го беше правил Реал Мадрид през 1990 година, при успеха с 9:1 над Вакер Инсбрук.

2. Мюнхенската рекордна скорост
Само след 31 минути баварците бяха опънали мрежата на Барса четири пъти. Това не се беше случвало на нито един отбор досега в Шампионската лига.

3. Черен ден за Барса
За първи път в своята история Барса допуска повече от 5 гола в Шампионската лига или КЕШ. Като цяло каталунците не бяха допускали 8 гола в един мач от 74 години насам.

4. Байерн тотално надигра "блаугранас"
Куриозно, но факт - головете на Байерн бяха повече от общия брой удари на Барса в този мач. Каталунците завършиха мача със седем изстрела.

5. Най-добрата баварска атака в историята
Момчетата на Ханзи Флик са вкарали 39 гола в Шампионската лига този сезон. Досега клубният рекорд беше от сезон 2014/15 - 33 гола.

6. Снайперистът Левандовски
Роберт Левандовски наниза 14-ия си гол в турнира този сезон. Полякът вече има 50 гола в турнира за Байерн, вкарани в 60 мача. Само Кристиано Роналдо е вкарал първите си 50 гола за един клуб в турнира по-бързо (за Реал Мадрид в 50 срещи).

7. Изключителни в цяла Европа
През сезон 2019/20 Байерн е вкарал невероятните 155 гола в 50 официални мача, което направо граничи с фантастиката. Няма друг отбор в петте водещи първенства на Стария континент, който може да се похвали с нещо подобно.

8. Фамозна серия
Байерн няма загуба в 28 поредни официални мача. В тях тимът е постигнал цели 27 победи, а 19-те поредни победи са рекорд в германския футбол. В този период от време мюнхенци са нанизали невероятните 94 гола.

 

Превод на Gol.bg