Байерн Мюнхен удари Кьолн с 5:1 в среща от 23-ия кръг на германската Бундеслига, състояла се на стадион "Алианц Арена".

Европейският и световен клубен първенец изигра стилно първо полувреме, в което Леон Горецка записа асистенции за попаденията на Ерик-Максим Чупо Мотинг и Роберт Левандовски. 

Много груба грешка на "баварската" защита веднага след почивката не само върна Кьолн в мача (гол на Елис Скири), но и вярата на гостите. Това продължи до средата на втората част, когато Левандовски заби своя гол №28 в първенството този сезон. Серж Гнабри сложи точка на спора в края на мача, когато вкара два пъти в рамките на пет минути, а Горецка постигна "хеттрик" от асистенции.

Така лидерът Байерн събра 52 точки и води с пет на втория РБ Лайпциг, който играе довечера. Кьолн е 14-и с 21 пункта.


И двата отбора започнаха много пасивно, като в играта им преобладаваше честата загуба на притежанието на топката. За миг домакините изтръпнаха, когато голмайсторът на първенството и Футболист №1 в света Роберт Левандовски изпита болка, но полякът стисна зъби и се изправи на крака.

Вратарят на гостите Тимо Хорн улови ниския шут на Лерой Сане, а след това Никлас Зюле прати топката в мрежата с бомбен изстрел, но намери нейната външна страна. Все пак нещата си дойдоха по местата в 18-ата минута, в която Ерик-Максим Чупо Мотинг вкара с глава на далечната греда, засичайки центрирането отдясно на Леон Горецка.

В средата на първото полувреме Левандовски отправи много майсторски удар с глава. Той засече центриране отдясно и прати топката параболично, но тя прелетя със силно въртеливо движение леко встрани от лявата греда.

Байерн удвои аванси си в 33-ата минута, но го направи в стил, галейки сетивата. Роберт Левандовски чукна хитро с петичка към Горецка, който прокара топката между краката на съперников футболист и изведе поляка отдясно. Роберт стреля моментално по земя, намирайки опразнения долен десен ъгъл за 27-ото си попадение в първенството този сезон.

Само четири минути след подновяването на играта Байерн реши да си направи мача интересен и допусна лесен гол. Давид Алаба и Джером Боатенг не се разбраха около границата на наказателното поле и само изгледаха как Елис Скири пробива като в приятелско мачле, за да копне топката над бесния Мануел Нойер.

Очевидно студеният душ бе охладил ентусиазма на Байерн от първото полувреме, защото играта на отбора изобщо не се получаваше, а "козлите" все по-често действаха пред наказателното поле на хегемона. При първата добра акция на домакините Джошуа Кимих би покрай десния страничен стълб.

Кьолн не спираше да атакува, но в 65-ата минута беше посечен. Влезлият като резерва секунди преди това Томас Мюлер намери Левандовски и полякът показа защо съвсем скоро ще бъде голмайстор №2 в цялата история на Бундеслигата.

Четвърт час преди края на редовното време се стигна до куриозен момент. Нойер загуби топката около тъчлинията и Дрекслер получи шанс да вкара на празна врата, но уцели страничната греда.

В 82-ата минута Байерн окончателно сложи точка на спора. Люка Ернандес центрира отляво и Серж Гнабри хитро изчака топката, за да я вкара на празна врата. Само четири минути след това Гнабри вкара с глава, а Горецка записа трета асистенция в мача.


Байерн Мюнхен - Кьолн 5:1

1:0 Ерик-Максим Чупо Мотинг - 18'
2:0 Роберт Левандовски - 33'
2:1 Елис Скири - 49'
3:1 Роберт Левандовски - 65'
4:1 Серж Гнабри - 82'
5:1 Серж Гнабри - 86'