Борусия Мьонхенгладбах се подигра с Байерн Мюнхен и го размаза с 5:0 в среща от втория кръг в турнира за Купата на Германия. Така рекордьорът по трофеи (20) отпада за втора поредна година на този етап.

Възпитаниците на Ади Хютер тотално надиграха хегемона през първото полувреме и още до 21-ата минута водеха с 3:0. Куадио Коне откри рано-рано, а две попадения добави кошмарът на баварците напоследък Рами Бенсебайни.

Могъщият Байерн отдавна не беше изглеждал толкова страхлив и немощен, отправяйки първия си точен удар чак към края на първата част. Домакините дори можеха да съжаляват, че не водят с по-голяма разлика на почивката срещу звездната формация от Мюнхен.

Брийл Емболо обаче не беше казал тежката си дума и изригна с два гола при подновяването на играта, за да ликвидира интригата. За Гладбах това е първи успех над Байерн в турнира от седми опит.


"Жребчетата" стартираха шеметно на своя стадион "Борусия Парк" и още във втората минута откриха резултата. Куадио Коне реализира първото си попадение за Борусия, получавайки хубаво подаване в наказателното поле от Брийл Емболо.

Натискът на домакините беше свиреп и невероятен пропуск пред погледа на Мануел Нойер направи Йонас Хофман, който имаше претенции за неотсъдена дузпа. Малко след това стражът на баварците спаси тупалка на Емболо, а Денис Закария и Рами Бенсебайни бяха неточни.

Поредната многоходова бърза акция на Гладбах отново хвана баварската защита неподготвена и разликата набъбна на две попадения. Йонас Хофман получи хитро зад защитата, избяга от засада и сервира кълбото назад за свободния Бенсебайни, който не сбърка.

Играта на Байерн в офанзивен план изобщо не се получаваше, а в дефанзивен аспект беше направо плачевна. Кошмарът ставаше застрашителен, защото в 20-ата минута реферът Тобиас Щилер отсъди дузпа за нарушение на Люка Ернандес срещу Емболо и Бенсебайни реализира от бялата точка - 3:0!

Първият точен удар за гостите дойде десетина минути преди паузата, когато Серж Гнабри би от въздуха, но не затрудни вратаря Ян Зомер. Към края на първото полувреме Леон Горецка беше неточен.

Горецка повтори упражнението в началото на второто полувреме и този път беше опасно точен, но Зомер се намеси блестящо. Последва снаряд на Гнабри, но високо в трибуните. 

Точно когато изглеждаше, че Байерн се надига, интригата практически беше ликвидирана с два гола на Брийл Емболо в 51-ата и 58-ата минута. В първия случай нападателят се възползва от грубата грешка на сменения веднага след това Дайо Упамекано, а във втория препарира Нойер от петнайсетина метра.

Спряганият за фаворит за Златната топка голмайстор на Байерн Роберт Левандовски беше учудващо кротък и не можеше да стори нищо срещу стабилната отбрана на Борусия, който постигаше тази вечер един от най-великите резултати в цялата си история.

Томас Мюлер първо блокира точен удар към вратата на Гладбах по погрешка, а след това опита да намали с атрактивен изстрел на близката греда, но без успех. Йосип Станишич би покрай целта, а хубавият удар с глава на Корентен Толисо отблизо беше спасен от Зомер.


Борусия Мьонхенгладбах - Байерн Мюнхен 5:0

1:0 Куадио Коне - 2'
2:0 Рами Бенсебайни - 15'
3:0 Рами Бенсебайни - 21', дузпа
4:0 Брийл Емболо - 51'
5:0 Брийл Емболо - 57'