Нищо не тежи на сърцето повече от това, което се е изплъзнало. Да, има един специален човек, който е бил в обсега, но вместо това сега блести някъде другаде. За английския футбол той се казва Джамал Мусиала. 20-годишната звезда на Байерн се ражда в Щутгарт. Майка му е германка, но бащата е британски нигериец. Неговото детство минава именно в Англия между седем и 16-годишна възраст. През цялото това време Мусиала изглежда орисан да представя фланелката с Трите лъва на световната сцена, но… в крайна сметка за нещастие на англичаните (и радост на германците) избира да тръгне по друг път.

Списание „4-4-2“ отлетя до Бавария, за да се срещне лично с младия талант, който според всички анализатори вече се утвърждава като една от най-ярките звезди в Европа. Определено в Англия могат да съжаляват какво са загубили, докато немският национален отбор и Байерн вече гребат с пълни шепи от неговите страхотни умения. Не е изненада, че Джамал говори перфектен английски, макар и с акцент, но в началото му е било доста трудно да свикне с живота в нова страна след преместването като дете. „Моята майка беше поканена да учи в Университета в Саутхемптън – спомня си той. – Затова цялото семейство се преместихме в Англия през 2010-а. За мен не беше никак лесно да си намеря приятели в началото, но се радвам, че сравнително бързо успях да науча езика. Насладих се и само в рамките на шест месеца вече можех да водя разговор. Играехме футбол с другите момчета и това ми помогна. Този спорт е навсякъде в Англия – на всяко парче трева или дори на улицата има деца, които ритат топка”, впечатлен е играчът на Байерн, който хваща окото на третодивизионния по онова време Саутхемптън. В интернет дори могат да се видят клипчета, на които малкият Джамал съсипва своите връстници с екипа на светците.

Вместо да се превърне в бъдещ любимец на публиката на „Сейнт Мерис“, Челси го вижда на турнир и още на 8-годишна възраст решава да го вземе в своята академия. Възходът на Мусиала продължава с повиквателна за юношеския национален отбор на Англия до 15-годишна възраст. „Беше чест за мен да представям нацията, която му е осиновила. По онова време наистина чувствах Англия като свой дом, защото вече бях прекарал 6-7 години там. Освен това нивото на футбола беше изключително високо – имаше наистина брилянтни млади момчета. Още от деца бяхме в една стая с Джуд Белингам. Станахме близки, играехме тенис на маса и обичахме да гледаме филми. Бяхме просто две хлапета, които мечтаеха да бъдат футболисти”, разказва Джамал.

Няколко години след първата им среща двамата надарени младоци наистина успяват да стигнат до голямата сцена на Евро 2020 (проведено през 2021 г.), но за нещастие на ФА го правят с различни фланелки. Джуд Белингам с тази на Англия, докато Мусиала вече е направил своя избор да откаже на Трите лъва и да бъде национал на Германия. Така британците, които продължаваха да разчитат на него в младежките гарнитури чак до 2020 г., в крайна сметка можеха само да гледат как новата звезда се изплъзва от пръстите им. Ключова роля за избора на Мусиала да играе за Германия, разбира се, има неговият трансфер от Челси в Байерн още на 16-годишна възраст. Талантът бързо прогресира и на 17 г. и 115 дни вече дебютира за първия отбор на мюнхенци. „Не очаквах да започна да играя толкова рано. Спомням си първата тренировка с мъжете. Бях толкова нервен. Гледах как Левандовски стреляше към вратата и не пропускаше нито веднъж. Всеки пас на Кимих беше перфектен. Алфонсо Дейвис спринтираше покрай мен и си мислех, че това е лудост. Ужасявах се да не допусна грешка”, признава той, цитиран от Тема спорт.

В началото майка му все още идва да го взима от тренировка. Лерой Сане пък му лепва прякора „Бамби“, защото малкото момче било точно като еленчето от приказката. „Със сигурност имаше шеги, тъй като бях толкова малък, но веднага ме накараха да се чувствам част от отбора. Още в първите ми месеци Байерн спечели требъл – беше невероятно лудо време от моя живот и не съм сигурен дали ще изпитам отново нещо подобно”, добавя Мусиала, визирайки историческата 2020 г. с покоряването на Бундеслигата, Купата на Германия и ШЛ.

По времето, когато Джамал се налага като основна фигура в Байерн, Англия все още изглежда в полпозишън да го вземе в своя национален отбор, но германците също не се отказват от опцията да го изкушат. Дебютирайки за селекцията на Трите лъва за младежи до 21 г., той показва, че вижда своето бъдеще на Острова, но тогавашният мениджър Йоги Льов се оказва още по-настоятелен. „Със сигурност бях изправен пред трудно решение. И двете федерации показаха, че много ме искат. Роден съм в Германия, но почти всичките ми спомени са от Англия – и двете държави са част мен”, колебае се той.

Когато през февруари 2021 г. бележи първия си гол в Шампионската лига срещу Лацио, „Би Би Си“ го определя като най-младия английския голмайстор в турнира. „Кикер“ пък пише, че е най-младият германец. Но дилемите отпадат, когато малко по-късно талантът дебютира за Бундестима при победата над Исландия с 3:0 в квалификация.

„Беше невероятно чувство. Знаех, че съм взел правилното решение”, признава той, а с нарастващата му роля на основен играч в Байерн вече е ясно, че Льов няма как да го пренебрегне за европейското. Дори не се колебае, защото по неговите думи „Мусиала вече разполага с качествата и манталитета да бъде важна фигура“.

Играчът е впечатлен, че всичко се случва толкова бързо – само в рамките на година дебютира за Байерн и отива на европейско с Бундестима. Именно тогава той се превръща и в най-младия германец, записал участие на голям форум. Помага с асистенция срещу Унгария за класирането на своите на осминафинал (подава на Горецка), но още в следващия кръг съдбата сякаш си прави шега – немците трябва да играят с другата му родина Англия с неговия приятел Джуд Белингам в състава. „Да, сбъднах мечтата си да отида на „Уембли“, но не очаквах да се случи при тези обстоятелства. Англичаните наистина бяха брилянтни тогава, но аз не съжалявам, че им отказах. Все още им желая успех”, споделя той.

На мястото на Льов начело на Германия застава Ханзи Флик и новият селекционер вече е убеден, че трябва да гради новия Маншафт около играча, с който е работил и на клубно ниво в Мюнхен. Миналата есен той счупи още един рекорд – за най-млад играч със 100 мача за баварците.

В същото време Джамал става по-независим, взима шофьорска книжка през 2022 г. и се мести в собствен апартамент. „Все още обичам да прекарвам време със семейството, но вече не ми се налага мама да ме взима от тренировка”, шегува се той. Преди спирането на първенствата за мондиала в Катар той вече може да се похвали с 9 гола и 6 асистенции в 156 мача – това го поставяше в Топ 6 на всички футболисти в големите 5 първенства на Европа. Болката от световното обаче остава… „Много е жалко, че талант като Мусиала не продължи да играе още на турнира, но с играч като него Германия е в правилната посока“, каза Ханзи Флик се провала на мондиала. Още веднъж играчът на Байерн трябваше да гледа как Англия стига по-далеч от Бундестима на голям турнир, но той вече е вперил поглед към следващата цел – домакинското на Евро 2024 и спечелването на „Златната топка“. „Ще излъжа, ако кажа, че не съм си мечтал за това, но в момента просто се наслаждавам на момента”, завършва той пред „4-4-2“.