Манчестър Сити изпусна златен шанс да се доближи до лидера в класирането на Висшата лига Арсенал, след като загуби с 0:1 като гост на Тотнъм. Поледният гол вкара Хари Кейн, като капитана на Тотнъм с един удар стана най-резултатния играч в историята на клуба изпреварвайки Джими Грийвс и влизайки в клуб 200 гола във Висшата лига.

Сити остана на 5 точки зад лидера Арсенал с един мач изигран повече от Артилеристите. Тотнъм обаче се доближи на точка от топ 4 благодарение на победата. Тя е пета поредна за Шпорите у дома срещу Манчестър Сити.

Манчестър Сити имаше възможност да съкрати изоставането до лидера в класирането Арсенал, който вчера загуби от Евертън с 0:1. Сити започна срещата на пет точки от върха при равен брой изиграни мачове.

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола изненада всички, като остави звездата Кевин де Бройне на пеката. ИСпанецът обяви, че това е по тактически причини. В атака за Гражданите действаха Eрлинг Холанд и Хулиан Алварес.

Шпорите не бяха във форма. Те загубиха всеки от мачовете до тук през сезона с отбори пред тях в таблицата. Освен това отстъпиха в последните 2 домакинства и в четири от последните 5 мача на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“.

Началото бе силно за Манчестър Сити. Марез опита удар, който бе отклонен в корнер. След това Аканджи стреля, право в Юго Лорис. Натискът на Сити продължи и удар на Алварес беше блокиран.

Против развоя на нещата Тотнъм поведе. Кой друг, ако не Хари Кейн. Заслугата бе на Пиер-Емил Хьойберг, който притисна Родри и отне топката, за да я подаде към Хари Кейн и за нападателят от чиста позиция бе лесно да прати топката в мрежата.

Гол 267 за Кейн с екипа на Тотнъм, с което той стана най-резултатният играч в историята на Шпорите. Това бе и попадение №200 за Кейн във Висшата лига. Само Алън Шиърър и Уейн Руни до тук бяха в клуб 200. Кейн стигна до тази граница за най-малко като брой мачове – 316.

Хари Кейk отново имаше възможност, да се разпише след като Тотнъм отне топката в средата на терена. Този път Деян Кулушевски нахлу на скорост в наказателното поле отдясно, но не успя да подаде добре към Кейн.

В края на полувремето Манчестър Сити натисна. Пет минути преди почивката Алварес подаде добре към Родри, който от границата на наказателното поле стреля, но в удара нямаше сила и бе удобен за вратаря Уго Лорис.

Веднага след това Грилиш стреля прекрасно към далечния ъгъл, но топката мина покрай вратата.

След корнер пък няколко удара на Тотнъм бяха блокирани от защитниците на Манчестър Сити.

В добавеното време Риад Марез разтресе гредата. След центриране на Грилиш отляво, топката стигна до Марез на другия фланг и алжиреца стреля,  но топката срещна напречната греда.

След почивката Гуардиола пусна в игра Де Бройне, в търсене на изравняване на резултата. Хубав шанс дойде именно след пас на белгиеца от фаул. Той върна хубаво топката към Алварес, но мощния шут на световния шампион бе отклонен в корнер току пред вратата. При корнера се стигна до удар на самия Де Бройне, но в страни от вратата.

Тотнъм отвърна с контра при която на Кейн не достигнаха сантиметри да засече в празната врата паса на Перишич.

Хулиан Алварес отново пропусна след отлична комбинация с Де Броне. Неговият удар премина на десетина сантиметра от гредата.

Хари Кейн след това се разходи из защитата на Манчестър Сити, но удара му бе спасен от вратаря Едерсон.

Въпреки натискът на Сити, Гражданите така и не успяваха да намерят вратата на съперника.

В 87-ата минута Тотнъм остана с 10 души. Джак Грийлиш финтира Ромеро пред наказателното поле и получи втори жълт картон и напусна терена.

ТОТНЪМ – МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:0

1:0 Кейн 15

ТОТНЪМ: Лорис, Ромеро, Дайър, Дейвис, Емерсон Роял, Хойберг, Бентанкур, Перишич (79 Сесеньон), Кулушевски (88 Санчес), Кейн, Сон (84 Бисума)

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Уокър, Аканджи, Аке, Люис, Родри, Силва (84 Гюндоган), Марез (58 Де Бройне), Грийлиш, Алварес, Холанд