Любопитство, интелигентност и талант. Това са трите качества, с които трябва да разполага един човек, за да тръгне от едно градче със 7000 жители като Сантпедор и да се превърне в един от най-великите треньори във футбола за всички времена. Днес Пеп Гуардиола става на 50 години и равносметката, която всеки си прави при навършване на половин век, при него може да бъде напълнена с много купища от положителни моменти. 

Считан е за най-големия визионер в модерния футбол. Човек със смели идеи и ново виждане на нещата, а погледът му е насочен винаги към големия успех. Предпочита нестандартното и различното. Понякога е неразбран, но е готов да изследва непознати територии и да преследва мечти, които за околните са нереални.

Пеп е различен с това, че погледът му е насочен винаги към нови хоризонти, а с времето неговата страст не угасва. Придаде смисъл на своя живот и изгради солидно наследство, изпълнено с любов. В него влизат неговите три деца - Мариус, Мария и Валентина, жена му Кристина, а за Пеп думата "приятелство" е над всичко.

Създаде около себе си група от хора, които винаги са заедно с него. На първо място е Манел Естиарте - бившият ватерполист, който сигурно е най-близкият му човек, но трябва да споменем още Чики Бегиристайн (технически директор), Феран Сориано (изпълнителен директор), Лоренсо Буенавентура (кондиционен специалист), Хуан Мануел Лийо (асистент) и Карлес Планшар (анализатор). Магически кръг, който обгражда дните на Гуардиола от сутрин до вечер.

50-годишнината му съвпада с етап, в който е намерил отново стимул да продължи пътуването, което започна още през 2007 година - да бъде треньор-учител. Изминаването на времето превърна неговата повишена страст в мания, а наскоро поднови своя договор с Ман Сити до 2023 година. Дори в неговата Барса не бе останал толкова дълго! Това означава само едно - в дъждовния и сив Манчестър той намери слънцето и вдъхновението. В английското приключение системата му е актуализирана и подобрена, за да ни дари за пореден път с моменти на своя възвишен футбол. Спечели най-трудното първенство - Висшата лига, но сега иска да завърши мисията, покорявайки Шампионската лига поне още веднъж.

На днешния ден, когато става на 50 години, Пеп със сигурност ще си спомни за човека, който вече не е сред нас, но беляза живота му - Йохан Кройф. Пеп бе поразен от идеите на нидерландеца още като момче в кантерата. Засипваше го с въпроси. Още и още, любопитството му бе неудържимо, за да може Кройф да пророкува преди много години: "Един ден това момче ще стане велик треньор." Човекът, който по убеждение може да е каталунец сепаратист, но се превърна в най-големия представител на испанската футболна култура. С по-малко физическа сила и повече дрибъл до пиянство, но неговият манифест не е всеки. Той няма нужда от последователи, а само от лидери. Неговата Барса бе фабрика за такива - Шави, Иниеста, Бускетс, Пуйол и много други, но всичко започна с онзи велик дебютен сезон през 2008/09...

Невероятен първи сезон с Барса

Изтъркани и изхабени. Такива ги завари Пеп на „Ноу Камп”, когато пое Барселона през 2008 година. Той бе промотиран от дублиращия състав, а клубът беше в една от най-ниските си точки. Бяха изминали две години без спечелен трофей, а играта на тима бе загубила давност. Пеп обаче промени това драстично. Той заличи от сметките си някои застаряващи звезди, включително Роналдиньо, промени техния стил на игра и формира на преден план вълнуващ триумвират с Лионел Меси, Шави и Иниеста в сърцето на отбора. Полученият продукт бе страхотен футбол и Барса помете почти всичко по пътя си. Още в първия си сезон с Пеп начело бе спечелен знаменит златен требъл – Ла Лига, Купа на краля и Шампионска лига.

Втори триумф в ШЛ

Барселона се засили под ръководството на Гуардиола, като продължи да доминира на домашната сцена през 2010 и 2011 година. Тяхната запазена марка бе футбол с висок интензитет, базиран на тотален контрол върху топката и широко известен като тики-така. Спомнете си само онова 5:0 над Реал Мадрид! Целият свят им завиждаше, а управлението на Пеп достигна своя най-голям връх във финала на Шампионската лига на „Уембли” през 2011 година. Тогава вдъхновените каталунци изнесоха майсторски урок на Манчестър Юнайтед, побеждавайки с 3:1 на финала за европейския клубен трон.

Два дубъла в Германия

Гуардиола успешно пренесе своята футболна философия и шампионски манталитет в Бавария, след като реши да напусне Барса и да си вземе една година почивка извън играта. В немския клуб не успя да стигне висините, които бе покорил като наставник на Барселона, но все пак бе абсолютна доминираща сила на домашния фронт. Стана три пъти шампион на страната в трите сезона на Пеп, а спечели и два дубъла с Купата на Германия.

Рекордите в Сити

Пеп имаше нужда от една година, за да влезе в ритъм с английската игра. Започна зрелищно да оправдава шума, съпътстващ преместването му в Ман Сити, по време на изумителната кампания 2017-2018. Неговият Ман Сити счупи редица рекорди, докато печелеше титлата във Висшата лига. Главният от тях бе достигането на 100 точки във финалния актив, а също така за времето си те реализираха връх за най-много голове (106), най-много победи (32) и най-голяма преднина спрямо втория в класирането (19 точки).

Апетитът идва с яденето

Освен че спечели Висшата лига през 2017/18, Пеп Гуардиола и Сити вдигнаха също Карабао къп (Купата на лигата). Апетитът им за лъскави трофеи не даваше признаци на насищане през следващата година, когато гражданите се представиха още по-добре. Те станаха първият отбор в историята, който печели всички домашни отличия в рамките на една кампания. Още един голям требъл за Пеп! Висшата лига бе взета трудно, тъй като Ливърпул се бореше до последно, но те все пак финишираха кампанията по категоричен начин, разгромявайки с 6:0 Уотфорд на финала за ФА Къп.

"Тема спорт"