Манчестър Сити надигра и победи Борусия Мьонхенгладбах заслужено с 2:0 като гост в първи осминафинален мач на Шампионската лига, състоял се на стадион "Пушкаш Арена".

Лидерът в английската Висша лига доминираше още от самото начало, но се оттегли на почивка само с гол аванс, дело на Бернардо Силва с глава.

В средата на второто полувреме португалецът записа и асистенция, а Габриел Жезус стори лесното и вкара на празна врата. Към края Гладбах беше порязан от рефера Артур Диаш, защото имаше основателни претенции за дузпа, но ситуацията дори не беше разгледана от VAR.

Реваншът е на стадион "Етихад" на 16 март.


Фил Фодън отправи първия точен удар, но вратарят на германците Ян Зомер внимаваше и улови. Натискът на "небесносините" беше много силен и играта се водеше пред пеналта на Борусия, но символичните домакини успяваха да се справят с дружни усилия.

Възпитаниците на Марко Розе имаха само една смислена атака в първата половина на първото полувреме, но можеха да бъдат доволни от нулевото реми с оглед на тоталното надмощие на манчестърци. Рахим Стърлинг имаше претенции за дузпа, но повторенията показаха чиста игра на Рами Бенсебайни при направения рискован шпагат.

Малко преди изтичането на половин час игра логичното се случи и воденият от Пеп Гуардиола отбор откри резултата. Жоао Кансело центрира зад защитата на Гладбах и Бернардо Силва вкара по необичаен за него начин - с глава.

Борусия беше все така безобиден до края на първата част и с нищо не показа, че е заслужил мястото си в елиминационната фаза на най-престижния европейски клубен турнир. Доминиращият Сити обаче не успя да удвои и се оттегли на почивка само с гол аванс.

Девет минути след подновяването на играта английският отбор имаше чудесна възможност, но Габриел Жезус се забави и изстрелът му беше блокиран в последния възможен момент.

"Жребчетата" постепенно се събудиха и поизравниха играта, поглеждайки все по-често напред. След час игра Аласан Плея завърши по изключително атрактивен начин с петичка зад гърба си, но топката мина покрай левия страничен стълб.

В средата на второто полувреме Манчестър Сити нанесе втория си тежък удар. Този път Бернардо Силва влезе в ролята на подавач, а Габриел Жезус само трябваше да намери опразнената врата отблизо.

Гладбах имаше напълно основателни претенции за дузпа в заключителната част на срещата, когато Кансело препречи пътя на нахлуващия в наказателното поле Йонас Хофман, но реферът не наду свирката. В последните секунди резервата Ханес Волф получи златен шанс, но шутът му беше спасен от Едерсон.


Борусия Мьонхенгладбах - Манчестър Сити 0:2
0:1 Бернардо Силва - 29'
0:2 Габриел Жезус - 65'