Дори и Жозе Моуриньо не успя да спре Севиля на финала в Лига Европа. Андалусийците спечелиха за седми път в своята история турнира и ще играят в Шампионската лига догодина. Испанците спечелиха 4:1 след изпълнение на дузпи финала в Будапеща. Редовното време и продълженията завършиха 1:1.

Това е първата загуба на европейски финал в кариерата на Жозе Моуриньо. Мачът ще остане в историята, защото продължи 147 игрови минути, ако броим и добавеното време към четирите части. В него имаше 13 жълти картона, което е рекорд за финал в историята на надпреварата. А накрая победителя бе определен от дузпи.

Паоло Дибала вкара гола, който изведе Рома напред през първото полувреме, но автогол на Джанлука Манчини след паузата донесе равенството. При дузпите Буну спаси удар на Манчини, а Роджер Ибанес уцели гредата, като там Буну докосна топката. За Севиля всички изпълнители бяха точни, като решаващата дузпа вкара Луис Монтиел. Той първоначално видя как удара му бе спасен от Руи Патрисио! Но се оказа, че вратаря на Рома е излязъл пред голлинията и изпълнението бе повторено.

И така финала, който започна през месец май, но завържи пред юни бе спечелен от Севиля. За Рома остана разочарованието от изпуснатата възможност за втори пореден сезон с европейски трофей.

Царят на Лига Европа Севиля посягаше към седмото си отличие в надпревара. В шестте си предишни участия на финал андалусийците нямаха загуба. Рома пък е на финал в Европа за втора поредна година. Вълците спечелиха Лигата на Конференциите миналия сезон след успех с 1:0 над Фейенорд. Треньорът Жозе Моуриньо никога не е губил на финал в Европа и преследваше рекордното си шесто отличие от европейска надпревара (в сметката не влиза Суперкупата на Европа).

След всички оплаквания и твърдения, че Паоло Дибала ще може да играе едва 20-30 минути в този мач, Ла Хоя бе в стартовия състав. Според информациите, самият аржентинец е поискал да бъде титуляр днес.

За Севиля Фернандо бе възстановен и стартира в средата на терена, а на мястото на наказания Акуня отляво на защитата започна Алекс Телеш.

Обстановката в Будапеща бе гореща целия ден. Имаше сблъсъци на агитките и равносметката е трима ранени. Имаше и 7 арестувани от полицията.

Първият реален шанс в мача бе след 10 минути игра. Дибала увлече двама и подаде към Зеки Челик отдясно в наказателното поле, той върна към точката за дузпата, където Спинацола засече, но удара му бе слаб и във вратаря Буну.

В 35-ата минута Рома поведе в резултата. Кристанте се пребори за топката в средата на терена, тя бе поета от Манчини, който директно изведе с фронтален пас Паоло Дибала и аржентинеца останал сам срещу вратаря прати топката в ъгъла – 1:0.

Макар да се контузва често и през този сезон Дибала има вече 17 гола и 8 асистенции за Рома във всички турнири. Това е шестият гол на аржентинеца в кариерата му на финал. Вкарал е 4 пъти за Купата на Италия, веднъж на Финалисима и сега в Лига Европа.

Първото положение за Севиля дойде 3 минути преди почивката. Центриране от корнер стигна до Фернандо, който стреля с глава, но над вратата. В добавеното време на първата част Ракитич стреля мощно от дистанция с левия крак, но топката срещна страничната греда на Руи Патрисио.

На почивката треньорът на испанците Мендилибар направи двойна смяна и пусна в игра бившия играч на Рома Ерик Ламела и бившия на Милан – Сусо.

Първият шанс след почивката бе за Севиля. Алекс Телеш нахлу в наказателното и опита удар, но далеч от вратата. По-добрата игра на андалусийците донесоха равенството в 55-ата минута. Центриране отдясно на Хесус Навас бе отклонено в собствената си врата от Манчини.

Най-добрият шанс през второто полувреме за Рома дойде от статично положение в 66-ата минута. Центриране от фаул бе засечено от Ибанес, след това Ейбрахам отклони, но Буну някак изби, а при невероятния карамбол в наказателното се стигна и до удар на Дибала, но неточен.

В 75-ата минута Антъни Тейлър отсъди дузпа за Севиля, за падане на Окампос в наказателното поле. След като преразгледа ситуацията на монитора английския съдия отмени дузпата, след като видя, че Ибанес удря топката.

Имаше претенции за дузпа и от Рома, след като едно центриране се удари в ръката на Фернандо. Реферът Тейлър обаче посочи, че дузпа няма. Рома пропусна още един златен шанс, когато Пелегрини копна топката над стената и връхлитащия Белоти стреля от воле. Буну се разтегна и изби с ръка, макар че съдията отсъди аут.

Севиля пропусна да спечели в добавеното време. Удар от дистанция не бе избит добре от Руи Патрисио, последва нов шут, който бе блокиран, а последния опит отиде в аут. Така се стигна до равенство в редовното време и две продължения от по 15 минути. За трета поредна година финала на Лига Европа не се решава в редовното време.

В продълженията освен много фаулове, нерви, смени не се случи нищо толкова опасно пред двете врати. Имаше 6 минути добавено време, но и то не бе достатъчно и за трета поредна година финала на Лига Европа стигна до дузпи.

При тях играчите на Севиля бяха безпощадни от бялата точка. Окампос, Ламела, Ракитич и Монтиел реализираха, а за Рома пропуснаха Манчини и Ибанес.

СЕВИЛЯ – РОМА 1:1 (4:1 след дузпи)

0:1 Дибала 35

1:1 Манчини 55 автогол

При дузпите:

Окампос (Севиля) – бележи 1:0

Кристанте (Рома) – бележи 1:1

Ламела (Севиля) – бележи 2:1

Манчини (Рома) – Буну спасява 2:1

Ракитич (Севиля) – бележи 3:1

Ибанес (Рома) – греда 3:1

Монтиел (Севиля) – бележи 4:1

СЕВИЛЯ: Буну, Хесус Навас (94 Рекик), Баде, Гудель (127 Маркао), Алекс Телеш (94 Монтиел), Фернандо (128 Жордан), Ракитич, Окампос, Оливер  Торес (46 Сусо), Хил (46 Ламела), Ен Несери

РОМА: Руи Патрисио, Манчини, Смолинг, Ибанес, Челик (90 Залевски), Кристанте, Матич (120 Бове), Спинацола (105 Йоренте), Пелегрини (105 Ел Шаарауи), Дибала (68 Вайналдум), Ейбрахам (75 Белоти)