Кой ще спечели Шампионската лига през месец август? Това е големият въпрос, който си задават феновете в цяла Европа.

Сайтът FiveThirtyEight, който е част от ABC News, изчисли въз основа на статистиката кой отбори имат най-големи шансове за триумф в най-престижния европейски клубен турнир.

Интересното е, че соченият от мнозина за фаворит №1 напоследък германски хегемон Байерн Мюнхен остава втори в подреждането.

Важните фактори, които се взимат под внимание при изчисляване на шансовете за успех, са моментната форма, качеството на предходните мачове, силата на местното първенство и отпора на конкурентите там и други.

На първо място в изчисленията изплува детронирания английски първенец Манчестър Сити (33%), който завърши на второ място във Висшата лига този сезон. 

"Гражданите" докосват четвъртфиналите, след като победиха Реал с 2:1 насред Мадрид в първия 1/8-финален мач помежду им преди началото на извънредното положение през март.

Байерн е втори с 21% шанс за краен успех, а на трето място очевидно и заради по-лесния поток към финала попада ПСЖ с 14%. Барселона, който изпитва сериозни трудности в Ла Лига и е на път да сдаде титлата, получава едва 8%. 

Както е известно, каталунците могат да срещнат Байерн още на четвъртфиналите. Любопитното е, че също с 8% е вероятността РазенБалшпорт Лайпциг да спечели "Ушатата".

Рекордьорът по трофеи в Шампионската лига Реал Мадрид получава смехотворните 2%. Точно на толкова са изчислени и шансовете на Ювентус с Кристиано Роналдо.