Форматът „Финална осмица“ в Шампионската лига няма да се повтаря в бъдеще, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин за АФП, казвайки, че ще бъде „невъзможно“ да се намери място във вече препълнения календар.

„Този турнир може да бъде интересен в бъдеще, но не смятам, че можем да го повторим, защото календарът е толкова уплътнен. Не знам къде ще мога да сложа турнир за седмица или две през май. Мисля, че е невъзможно“, започна той в ексклузивното си интервю в Лисабон, където предстоят заключителните мачове от надпреварата в ШЛ.

Преди пандемията от коронавирус, УЕФА беше заета с това да прави промени във формата на съревнованието от 2024 година нататък. Тази година, всички срещи от четвъртфиналите до края се играят в един двубой при закрити врати в португалската столица, тъй като УЕФА иска да приключи състезанието след принудителната пауза заради коронакризата.

Тазгодишният финал в надпреварата беше насрочен за Истанбул в края на май. Сега той ще се изиграе пред празните трибуни на „Ещадио да Луж“ на 23 август, като турският град бе награден с приемането на финала догодина. Но това подложи на промяна предвид продължаващата пандемия.

„Оптимист съм за бъдещето и смятам, че нещата ще станат по-добри следващата година, и ще имаме отново нормални футболни мачове със зрители по стадионите, така че да нямаме План Б. Трябва да знаете, че до март нямахме никакъв план, и тогава имахме План Б, С и Д, така че ще се адаптираме, но съм сигурен, че светът не може да спре завинаги заради вируса. Очаквам ваксина, възможно най-скоро, надявам се, така че, да, не планираме да провеждаме турнира по същия начин следващата година“, продължи той.

Чеферин говореше ден след успеха на Пари Сен Жермен над Аталанта с 2:1 в драматичен първи четвъртфинал от надпреварата. „Финалната осмица“ при стриктни условия, включително редовно тестване и минимум хора, които имат разрешение да присъстват на стадионите. В четвъртък, Атлетико Мадрид играе с РБ Лайцпиг във втория четвъртфинал, като испанците пристигат в Португалия след два положителни случая на коронавирус.

Чеферин каза, че винаги е бил уверен, че Шампионската лига може да бъде завършена, заедно с Лига Европа, която се провежда в подобен формат в Германия. „Бях убеден, че ще завършим двата турнира. Имах нервни моменти, но никога не съм се отказвал от проекта. В момента, когато всички отбори са в Португалия и се намират в „балон“, съм далеч по-спокоен. Защото когато са у дома, и се срещат със семейство и приятели, винаги има риск“.

Президентът на УЕФА се надява, че отложеното европейско първенство по футбол ще се проведе с фенове по трибуните. Въпреки това, той не отхвърли възможността да промени формата на надпреварата.

“Това, което не изглеждаше странно през януари, изглеждаше странно през март. Може би, нещо, което изглежда странно сега, няма да бъде странно през декември или януари. Все още имаме време да помислим. Засега оставаме със същия формат, и се надяваме и вярваме, че ще има фенове по трибуните. Не искам да коментирам дори възможността да няма привърженици или те да са ограничен брой. Ако това се окаже невъзможно, ще обмислим вариантите, но искрено вярвам, че нещата ще се нормализират далеч преди следващата година“, завърши Чеферин. /БГНЕС