За тазгодишното издание на Шампионската лига имаше вариант А, вариант В и вариант С. Най-добър, поносим и най-лош. След извънфутболните събития от пролетта, свързани с COVID-19, най-кошмарната опция бе предишното издание да не завърши, а новото въобще да не започне. За огромна радост и облекчение това не се случи. Футболът оцеля и това трябва всички да ни радва. Дотук обаче с приповдигнатия тон. Най-оптимистичният вариант бе през лятото светът да се отърве от кошмарния коронавирус и наесен, както се казва, с песен. Пълни стадиони и страхотни зрелища, както си е редно в Галактическата лига на мечтите. Това, за съжаление, няма да се случи. Мачовете ще се играят, обаче с едно наум. А някои изобщо може да не се състоят (в зависимост от броя заразени в отборите).

Това също присъства в оперативния план, но все пак поне 50 процента от харизмата на надпреварата ще бъде запазена. От утре (вторник) потегля състезанието, представляващо играта на възможно най-високото равнище. Съперничеството, което в последно време кадрово почти не се променя. Отново са на линия най-добрите клубове в света без почти нито едно неизвинено отсъствие. Елитът за пореден път ще премине с лекота през груповата фаза, за да се вкопчи в люта битка за слава през пролетта. А там вече става много интересно...

Точно преди 13 месеца в предишното издание на тази статия окачествих твърде прибързано шансове на Байерн за спечелване на купата като химерични. Но баварският колос ме опроверга. По същото време миналата година не бих заложил нито цент и на шансовете на ПСЖ, но те пък стигнаха финал. Този път без прогнози. Ясно е само, че шампионът няма да се казва Ференцварош. И мога да издам гаранция, че в групите изцяло ще доминират клубовете от Испания, Италия, Германия и Англия. С една добавка - ПСЖ.

Сега дори е още по-трудно да се предвиди кои два тима ще стигнат до стадион „Ататюрк“ в Истанбул на 29 май 2021 година. Много непредвидени неща могат да се случат дотогава. Може и за втори път въобще да не стигнат до Босфора. В офисите на УЕФА със сигурност са изработили план за военновременно положение, подобен на този от август. Добрите решения понякога се раждат в невъзможни ситуации. Вече се говори за новото бъдеще на ШЛ като клубно първенство, подобно на турнирите на националните отбори.

Безспорно режимът е на оцеляване. Няма как да е иначе без максимален брой публика по стадионите. Системата на социална дистанция не се разбира добре с типичната футболна обстановка. Празните седалки няма как да не сложат специфичен отпечатък. Видяхме го през август, че не е същото. И няма как да бъде, защото тази игра е за зрителите.

Какво се случва по състава на лигата? Много познати имена и малко непознати. Водещите сили са представени с почти същите делегати, както в миналото издание на ШЛ. Промените, така да се каже, са козметични. Почти всички, които получиха директни визи през миналия септември, са на линия и сега. Което показва една константна тенденция - Шампионската лига вече силно влияе върху националните първенства. Тези, които стигат до Обетованата земя, остават там завинаги. Германия е в почти същата четворка – Байерн, Дортмунд, Лайпциг и на мястото на Леверкузен се появи Гладбах. При англичаните Юнайтед замества Тотнъм, а Сити оцеля след промяната на санкцията за неучастие. Ливърпул и Челси отново са тук.

При испанската армада Севиля замести Валенсия, което е възможно най-малката промяна. Тя дори няма да се усети. Барса, Реал и Атлетико ще се опитат да възстановят иберийската доминация. Не са малко онези, които са напълно убедени, че шампионът през 2021 г. задължително ще е от Испания. Италия също е с козметични промени. Лацио заменя Наполи в елитната компания и Древен Рим отново се завръща на картата. Ювентус, Интер и Аталанта са познатите бойци от калчото. Пак го няма Милан, но това стана обичайна практика. Дотук 12 дубъла при 16-те запазени места за големите първенства.

Не са много разместванията и в следващия пласт. Франция е с ПСЖ, Рен и Марсилия. Миналата година традиционната френска тройка потегли в състав ПСЖ, Лил и Лион. Оказва се, че посолството на Франция в ШЛ е с най-много промени. За втора поредна година Португалия присъства само с един свой член, в случая е Порто. Другите обичайни заподозрени Бенфика и Спортинг не успяха да изкласят. Португалия е само с един, но Русия прави рекорд с цели трима участници: Зенит, Локомотив и дебютантът Краснодар. Съседите на Русия от Украйна също ще запомнят това издание. Грандовете Шахтьор Д и Динамо Киев се събраха отново. 5 отбора от бившия СССР – това вече е повод за щастие. Случвало се е и преди, но с участието на някой измежду БАТЕ, Карабах и Астана.

Балканите са редуцирани до само 2 билета на Олимпиакос и Истанбул Башакшехир, а това е може би историческото дъно на този футболен регион. И допълнението идва от посока най-развитите и социални държави в Европа: Дания, Белгия, Австрия и Нидерландия с Мидтиланд, Брюж, Залцбург и Аякс. Фенерът на компанията силно свети от Будапеща. Ференцварош през този сезон се превърна в упованието на клубовете от слаби първенства. Само Фради олицетворява вечния дуел между Давид и Голиат, но той вероятно ще завърши без нито една спечелена точка.

Програмата на тазгодишното издание спестява цял месец от календара, което означава, че мачовете ще се играят интензивно. Кой докъде ще стигне този път не е въпрос само на късмет и майсторство. Тегне сянката и на един друг фактор, но едно стана напълно ясно. Последното нещо, от което светът ще се откаже, е неповторимата Шампионска лига. Без нея просто не може!

Жаклин Михайлов, в-к "Тема спорт"