Джани Инфантино и Александър Чеферин (президенти на ФИФА и УЕФА) написаха декларация против плановете за създаване на европейска Суперлига, което означава, че работата вече наистина е сериозна. Не става дума само за приказки, а за конкретни действия, които много скоро могат да се превърнат в реалност. УЕФА и ФИФА определено не са приятелски организации, но се обединиха срещу общия враг, защото отцепването на големите клубове в Суперлигата ще означава унищожаване на основния клубен турнир на УЕФА - Шампионска лига.

Моторите на проекта за пълна трансформация на европейския клубен футбол са Реал Мадрид и Барселона, но преди всичко Флорентино Перес (президент на Белия балет), защото каталунците си имат прекалено много вътрешни проблеми в момента и на практика са без началник. Така или иначе по проекта за Суперлигата вечните врагове в испанския футбол вече са силни съюзници. Като автори на идеята само за тях са предвидени по 30 млн. евро бонус на година, но така или иначе само Барса и Реал Мадрид не стигат за създаването на новия мегатурнир. Към тях се присъединяват богатите английски клубове (Манчестър Юнайтед на първа линия и Ливърпул).

На Острова пишат, че за Италия са предвидени три квоти, но засега главно от Милан са фенове на проекта. Като цяло целта е в Суперлигата да влязат грандовете от петте големи държави на Европа - Испания, Англия, Италия, Германия и Франция. Те ще напуснат Шампионската лига, за да се отцепят в собствен турнир. Идеята е ясна – да печелят повече пари. Тепърва обаче има пречки, тъй като не всички клубове са навити. Традиционалистите от Байерн например по-скоро са „против”, отколкото „за”.

  • Формулата

Проектът за Суперлигата включва участието всяка година на 20 клуба. 15 от тях ще бъдат основатели със запазено място, останалите 5 ще бъдат канени да запълват турнира всяка година.

Суперлигата ще има две фази. Започва се в две групи по 10 отбора, което означава, че всеки ще играе по 18 кръга на разменено гостуване. Първите 4 тима от двете групи се класират за четвъртфиналите. Следват полуфинал и финал. Двубоите ще се играят през седмицата, което дава възможност за отборите да продължат участие във вътрешните си първенства през уикенда. В същото време паралелно би трябвало да продължи съществуването на Шампионската лига и Лига Европа, но без грандовете. Това на практика ще превърне турнирите на УЕФА във второстепенни надпревари.

  • Парите

За създаването на Суперлигата ще са нужни много пари. Говори се за мистериозен инвеститор (според източниците това е инвестиционната банка JPMorgan Chase), който ще даде 3,525 млрд. заем - всеки клуб ще получи минимум 350 милиона, което на практика е премия за вход, както и помощ за покриване на загубите по време на пандемията с коронавирус. Сумите трябва да бъдат възстановени с печалбите за следващите 15 години, а целта е Суперлигата да генерира приход в размер на 4 милиарда евро на сезон. От тях 3,1 млрд. ще бъдат за клубовете, а остатъкът ще се дава ежегодно за организационни разходи и проквиране на началния заем.

От тези 3,1 млрд. евро за клубовете само 20% са обвързани с резултатите. Останалите 80% ще се разпределят по право от клубовете основатели с минимален процент за поканените участници. Флорентино Перес мечтае Суперлигата да стартира през 2022 година.

  • Финансов феърплей

Планиран е и финансов феърплей, който включва таван на заплатите. Клубовете ще могат да харчат за заплати и комисиони максимум 55% от своите приходи.

  • Кои ще участват

Основна движеща сила за създаването на Суперлигата имат клубове като Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Милан. От документа, публикуван в "Таймс", става ясно, че английските клубове ще бъдат шест - Ливърпул, Ман Сити, Арсенал, Челси, Тотнъм и Манчестър Юнайтед. Останалите места, които оформят постоянните 15, са за 3 отбора от Испания, 3 от Италия, 2 от Германия и 1 от Франция. Както стана ясно, другите 5 клуба ще бъдат попълвани всяка година с покани.

Напрежението се покачва. Като контра на проекта също така стана ясно онзи ден, че от ФИФА и УЕФА готвят тежки санкции за клубовете и играчите, които биха взели участие в потенциалната европейска Суперлига.

ПЛАНИРАНИ УЧАСТНИЦИ В СУПЕРЛИГАТА

3 от Италия: Интер, Ювентус, Милан
6 от Англия: Арсенал, Челси, Ливърпул, Тотнъм, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед
3 от Испания: Атлетико Мадрид, Барселона, Реал Мадрид
2 от Германия: Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд
1 от Франция: Пари Сен Жермен
Заб.: Всяка година ще бъдат канени още 5 клуба, за да попълнят бройката от 20 (2 групи по 10).

Никола Стефанов, в-к "Тема спорт"