Българското футболно съдийство получи ново голямо признание в международен план, след като екип от български ВАР-оператори получи назначение за най-важния двубой в европейския клубен футбол – финала на Шампионската лига между Манчестър Сити и Интер (Милано) на 10 юни в Истанбул. Досега българин не е участвал в съдийския екип на най-престижния мач на Стария континент.

Системата за видеоповторения в полза на съдиите (ВАР) вече е неразделна част от работата на реферския екип, след като световната федерация (ФИФА) реши да вкара технологиите за по-голяма прецизност на решенията. Тя се използва от главния съдия в четири случая за ситуации на терена – дали има гол или не, отсъждане или липса на наказателен удар (дузпа), при показване на червен картон и при сгрешена самоличност на футболист, извършил нарушение за отстраняване.

Огромната чест да представят родината ни на финала получиха операторите от екипа на Hawk-Eye Станислав Колев (Оператор на повторенията/Replay Operator) и Валентин Ваклинов (Асистент оператор/Assistant Replay Operator), както и Берк Чейлан (Оператор на засади/Offside Replay Operator) – дългогодишен оператор на елитния турски рефер Дженейт Чакър, който притежава и български паспорт. Чейлан работи активно за обучението на българските ВАР-съдии през есента на 2020 г.

Нарядът за финала в Шампионската лига е признание за отличната работа на българския ВАР-екип, който вече се представи успешно в ключови срещи от европейските клубни турнири през този сезон. Те бяха част от съдийския състав на редица мачове от груповата фаза, както и на четвъртфинала Наполи – Милан и полуфинала Манчестър Сити – Реал (Мадрид) от Шампионската лига.

"Поздравявам Колев, Ваклинов и Чейлан за огромното признание от страна на Съдийската комисия на УЕФА. Тяхното постижение е нагледно доказателство за добрата работа на българските VAR оператори. През изминалия кръг в Първа професионална лига мачовете с използване на системата VAR преминаха кота 530 – от успешния старт преди 2 години, и вече може да се каже, че българските оператори по видеоповторенията се развиват повече от успешно. В абсолютно всички срещи взаимодействието и координацията между VAR съдиите и екипа от VAR оператори на Hawk-Eye е на високо ниво. Съвместната ни работа се отличава с дисциплина, коректно отношение и уважение", коментира мениджър VAR към БФС Петър Петров.

Друг ВАР-оператор от България – Светлин Велков, е селектиран да работи на Световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия през лятото на 2023 г./БТА

Снимка: БГНЕС