Люис Хамилтън спечели квалификация №100 в кариерата си и ще започне от полпозишън утре в ГП на Испания. 

Британецът направи отлична първа бърза обиколка в третата фаза и не остави шансове на конкурента си от Ред Бул Макс Верстапен, докато Валтери Ботас даде трето време. 

Квалификацията започна с 10 минутно отлагане, заради инцидент във Формула 3 и разрушаване на бариерите на 9-и завой. 

В първата фаза Ландо Норис даде най-добро време, докато Юки Цунода, Кими Райконен, Мик Шумахер, Никола Латифи и Никита Мазепин не успяха да продължат напред. Себастиан Фетел пък се спаси в последния момент. 

Във втората фаза фаворитите излязоха за бързи обиколки с гуми софт, което означаваше, че ще стартират с тях и утре, търсейки по-добър старт поради факта, че на пистатата изпреварванията са много трудни. 

Верстапен обаче завъртя страхотен тур и бе с почти половин секунда по-бърз от Ботас и с над 7 десети от Хамилтън. Дани Рикардо и Серхио Перес се спасиха в края на Q2, а напред продължиха още и пилотите на Алпин Естебан Окон и Фернандо Алонсо. 

Извън първите 10 останаха Ланс Строл (Астън Мартин), Пиер Гасли (Алфа Таури), Себастиан Фетел (Астън Мартин), Антонио Джовинаци (Алфа Ромео) и Джордж Ръсел (Уилямс). 

В Q3 Хамилтън изпревари с 0.036 Верстапен при първите бързи обиколки, докато Ботас бе на малко над една десета. Перес се завъртя, но продължи, а силни турове направиха и пилотите на Ферари, както и Естебан Окон, който даде 4-о време. 

В края на сесията имаше сериозен трафик, което накара Макс да изпревари няколко опонента, за да излезе по-напред в колоната. Никой от тримата обаче не успя да подобри времената си и така Люис ще стартира от първа позиция. 

Шарл Льоклер стигна до отличната втора редица за Ферари с 4-о време, а след него ще бъдат Естебан Окон и Серхио Перес.