Макс Верстапен иска да спечели титлата във Формула 1 на пистата и няма да се стреми да предизвика сблъсък с Люис Хамилтън в предстоящото решаващо състезание в Абу Даби. Това обяви шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър, който защити категорично своя пилот. 

Нидерландецът бе силно критикуван заради действията си в Гран При на Саудитска Арабия, когато на няколко пъти бе на път да предизвика инцидент с британеца и получи 2 отделни наказания. 

В крайна сметка Люис спечели, а Макс завърши втори, което означаваше, че двамата се изравняват по точки с по 369,5 преди последния старт. Макс все пак има предимство заради повече победи и ще е шампион, ако шампионата завърши по този начин, което може да стане само ако двамата не са в топ 10, което е малко вероятно или при евентуално отпадане за тях. 

„Макс определено не е луд и иска да спечели титлата на пистата. Просто е. Той е твърд състезател, но честен и аз очаквам същото да бъде и сега. Никой не иска да е шампион след отпадане или намеса на стюардите. За да спечелиш, първо трябва да финишираш и това е нашето мото през целия сезон” заяви Хорнър пред вестник „Таймс”. 

„Нали помните, че не Макс се удари в Люис на „Силвърстоун”. Стюардите определиха Люис за виновен. И двамата имаха своите моменти през сезона. На „Монца” се случи обратното. Те често стигаха до битка гума до гума. Всички фенове обаче, искат чиста борба в последното състезание и нека по-добрият отбор и пилот да победи” добави той, като коментира и удара между тях в 37-ата обиколка в Джеда. 

„Макс ясно свали предавките, но и Люис не искаше да го изпревари, за да не премине пръв DRS-линията. Той искаше да остане зад Макс, който обаче бе инструктиран да го пропусне. Това е. Иначе няма съмнение, че Люис е един от най-великите и статистически най-успешният пилот в историята. Ако обаче двамата са в колите на Мерцедес, за мен няма съмнение, кой ще бъде пръв. Същото се отнася и ако Люис е в нашия автомобил. Това ще е Макс” изтъкна Хорнър. 

Историята на Формула 1 познава драматични сблъсъци между претендентите за короната, като тези между Аертон Сена и Ален Прост, както и между Михаел Шумахер и конкурентите му Деймън Хил и Жак Вилньов.