Луксозното 400-странично издание “България на Олимп”, което събира всички български медалисти от Олимпийски игри, бе представено днес пред повече от 200 именити родни спортисти, предаде БГНЕС.

Книгата с автори спортните журналисти Владимир Памуков и Тодор Шабански, както и фотографа Бончук Андонов, описва историята на всеки един български спортист и отбор, който е стигнал до медал от Олимпиада, от бронзовия медал на боксьора Борис Георгиев в Хелзинки през 1952 година до сребърния медал на лекоатлетката Мирела Демирева в Рио де Жанейро през 2016 и всички други 222 олимпийски медала на България между тях.

“България на Олимп” се издава от издателство Софтпрес с помощта на Фондация “Български спорт” и е уникална с това, че представя пътя до медалите на всички наши олимпийски призьори, историите на шампионите, богато илюстрирани с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики. Плюс куриозни, весели, неизвестни и странни истории за спортните герои на България.

“Надявам се тази година да помогне като вдъхновение на младите. Българският спорт е в трудна ситуация, но като има минало, ще има и бъдеще. Благодаря на Софтпрес, че прие идеята да направим тази книга не с комерсиална цел, а за да достигне до повече хора. Неслучайно повече от половината от тиража ще бъде за спортните федерации, за Спортното министерство, за Фондация “Български спорт” и БОК”, сподели на днешната церемония авторът Владимир Памуков, който изтъкна, че на събитието присъстват 30 олимпийски шампиони и над 120 сребърни и бронзови медалисти.

“Решихме да опишем всички спортни герои на България, включително и тези, които са, надявам, се в по-добрия свят, не са сред нас. Затова и в книгата не е отбелязано рождена дата и тези, които ги няма, кога са си отишли, защото легендите са живи. Те винаги ще бъдат с нас и надявам се тази книга да помогне за това”, допълни Памуков.

“За мен е огромна чест да приветствам най-уважаваните, най-обичаните, най-достойните български герои. Благодаря ви, че сме заедно тук, за да отбележим издаването на една специална книга. За първи път книга събира всички български олимпийски медалисти. България имаше нужда от тази енциклопедия. Всички ние имаме нужда да помним вашите триумфи, вашите истории, защото те са мотивация, пример и стимул за младите, които искат да вървят по вашия път”, обърна се към гостите спортният министър Красен Кралев.

Авторският екип, който вече издаде 4 книги за звезди в нашия спорт, „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“ са решили над половината от тиража да се предостави безвъзмездно на олимпийските ни федерации, БОК, медиите, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На пазара реално ще се пусне ограничен тираж за ценители, като част от приходите ще се предостави на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.