Джак Лисовски победи Али Картър с 10-9 фрейма в драматичен мач от първия кръг на Световното първенство по снукър, което се провежда в шефилдския театър "Крусибъл".

Двамата изиграха вълнуваща и успорвана среща, която бе изпъстрена с много обрати в резултата. След първата сесия англичанинът от Челтнъм с прякор Джакпота имаше аванс от 5-4 и доиграването започна при този резултат.

Капитан Картър успя да вземе първите две партии и дръпна с 6-5, но Джак не му позволи да се откъсне и с няколко малки брейка резултатът стана 6-6. Картър продължаваше да повежда в резултата, а Лисовски плътно го следваше и така се стигна до 8-8.

Пръв на финалната права отново излезе Али Картър, но това се оказа и последният фрейм в актива му. С брейк от 82 точки Джакпота изравни за 9-9 и вкара мача в решителна 19-та партия. Там Джак Лисовски успя да осъществи халф-сенчъри брейк от 60 пункта и това се оказа напълно достатъчно за класирането му в следващия етап от турнира.

На 1/8-финала Лисовски ще мери сили със Нийл Робъртсън.

На съседната маса, по същото време, Марк Алън взе убедителен аванс от 7-2 срещу Лю Хаотян, а двамата ще доиграят своя мач довечера от 21:00 часа.