Борусия Дортмунд разгроми Борусия Мьонхенгладбах с 3:0 в мач от първия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Вицешампионите откриха резултата десетина минути преди почивката чрез Джовани Рейна, който завърши с плътен диагонален изстрел.

Малко след подновяването на играта американецът изработи и дузпа, реализирана от голмайстора на домакините Ерлинг Халанд. Норвежецът сложи точка на спора в 77-ата минута, а заслугата за третия гол в мача беше изцяло на Джейдън Санчо.

Така Борусия Дортмунд записа 11-а поредна победа над Гладбах в първенството и общо 12-а поредна във всички турнири.


"Адашите" в германския футбол не започнаха по възможно най-вълнуващия начин и първият удар беше отправен едва в средата на първата част, но головата машина Ерлинг Халанд би в ръцете на Ян Зомер. 60 секунди след това таранът се измъкна и шутира отляво, но спечели само корнер след рикошет.

Половин час след началото на мача и "жребчетата" показаха, че могат да ритат. Йонас Хофман излезе очи в очи с Роман Бюрки, но вратарят на вестфалци действаше смело, хвърли се в краката му и блокира успешно удара отблизо.

В 35-ата минута Дортмунд поведе след добра комбинация. Новото попълнение Джъд Белингам чукна вдясно за Джовани Рейна, който заложи на плътен диагонален изстрел, намирайки долния ляв ъгъл.

До края на първото полувреме Гладбах имаше едно много добро положение, но точният фронтален снаряд на Лайнер беше отразен от заелия добра позиция Бюрки.

Малко след почивката "жълто-черните" получиха спорна дузпа за нарушение на Бенсебайни срещу Рейна. Реферът Феликс Брих първоначално даде знак играта да продължи, но изгледа ситуацията на повторение и все пак посочи бялата точка. Ерлинг Халанд пое отговорността и не сбърка, вкарвайки спокойно по земя.

Веднага след това беше маркирана несъществуваща засада на Рейна, чийто изстрел отдясно беше спасен от Зомер, а при добавката Феликс Паслак направи пропуска на мача отблизо.

В 77-та минута домакините сложиха точка на спора, а заслугата беше изцяло на Джейдън Санчо. Англичанинът получи малко пред наказателното си поле, пробяга почти целия терен и пусна в коридор за Халанд, който разстреля Зомер с левачката.

"Жълто-черните" много умело успяха да свалят рязко темпото на мача във времето до края и се поздравиха с напълно заслужен успех.


Борусия Дортмунд - Борусия Мьонхенгладбах 3:0

1:0 Джовани Рейна - 35'
2:0 Ерлинг Халанд - 54', дузпа
3:0 Ерлинг Халанд - 77'