Вдъхновеният Лацио победи германския вицешампион Борусия Дортмунд с 3:1 в динамичен мач от група "F" на Шампионската лига. 

Чиро Иммобиле, наплашил бившия си работодател преди срещата, оправда очакванията към него, откривайки резултата рано-рано. Луиш Фелипе предизвика вратаря Марвин Хитц да си вкара автогол в средата на първото полувреме, в което "орлите" бяха доста по-опасни.

Борусия заигра по-добре след почивката и имаше няколко шанса, преди да намали пасива си чрез Ерлинг Халанд. Не след дълго обаче Иммобиле подаде на Жан-Даниел Акпа-Акпро и рурци отново се оказаха догонващи с минимална надежда.

Лацио оглави групата с актив от 3 точки и по-добра голова разлика от втория Брюж. Борусия Дортмунд зае четвърта позиция преди мачовете от втория кръг, в който приема Зенит.


Срещата на стадион "Олимпико" започна с ранно попадение на голмайстор №1 в Европа за изминалия сезон Чиро Иммобиле. Италианецът наказа бившия си отбор с точен изстрел срещу Марвин Хитц отблизо, възползвайки се от грешка на гостите в изнасянето на топката.

Борусия имаше нужда от десетина минути, за да се окопити и Пишчек нанесе опасен удар след подаване на Санчо, но Стракоша реагира добре. Лацио отново погледна в предни позиции и Иммобиле отправи нови два изстрела, но първо беше отказан от Хитц, а след това Хумелс го блокира.

В средата на първото полувреме Кореа изпусна страхотна възможност след груба грешка на Хумелс, виждайки намесата на Хитц. Секунди след това обаче Лацио удвои аванса си чрез Луиш Фелипе, получил подаване на близката греда от Луис Алберто. Попадението беше записано като автогол на Хитц.

Преди изтичането на час игра Тома Мюние изпорти златна възможност от удобна позиция. Белгиецът беше намерен от Ерлинг Халанд, но не успя да уцели вратата. При поредната акция на римляните Луис Алберто се пробва да вкара директно от корнер, но Хитц спаси с една ръка.

Ерлинг Халанд можеше да върне вестфалци в мача пет минути след паузата, но неговият шут беше отразен от Стракоша. Последва пробив на Санчо и завършващ удар на Марко Ройс, който обаче беше неточен.

Борусия играеше видимо по-добре в сравнение с първото полувреме. Ройс, Санчо и Рейна навързаха защитата на Лацио и пред Рафаел Герейро се откри възможност за стрелба, но португалецът би над напречната греда.

Все пак Дортмунд намали своя пасив двайсетина минути преди края на редовното време, когато Ерлинг Халанд засече центрирането отдясно на Рейна и не остави шансове на противника. Норвежецът заложи на свиреп снаряд с левачката и за малко да скъса мрежата.

Подемът на "жълто-черните" набързо беше попарен от третото попадение на италианците в мача. Този път Иммобиле влезе в ролята на асистент и подаде на Жан-Даниел Акпа-Акпро, реализирал около границата на малкия пеналт.

Борусия отново натисна, но ударът с глава на Халанд беше спасен, а после претенциите на Витсел за дузпа не бяха уважени от рефера. Пет минути преди края Герейро шутира мощно, но също толкова неточно от фаул. В добавеното време вратарят на Лацио спаси и удар на Джейдън Санчо.


Лацио - Борусия Дортмунд 3:1

1:0 Чиро Иммобиле - 6'
2:0 Марвин Хитц - 23', автогол
2:1 Ерлинг Халанд - 71'
3:1 Жан-Даниел Акпа-Акпро - 76'